В петък ще питат бургазлии искат ли втори подземен паркинг в централната част на града


В петък ще питат бургазлии искат ли втори подземен паркинг в централната част на града
13 Януари 2021, Сряда


Общественото допитване ще е онлайн, ето какви са условията да се включите в него

Автор: Десант

Бургазлии са особено чувствителни, когато стане дума да изграждането на подземни улици и паркинги заради печалния опит в това отношение в морския град. Доскоро отсечката между булевард "Христо Ботев" и ул. "Гурко" беше известна повече като "подводната улица" заради водата, която се събираше там при всеки дъжд.

Никога няма да зарасне раната в сърцата на местните жители от непоправимите щети, нанесени по катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий", където точно преди 10 години на едноименния площад започна грандиозния мегаломански проект за изграждане на подземен паркинг. Който, между другото, никога от построяването си досега не е запълвал капацитета си.

"Неотложната" нужда от подобно съоръжение бе съмнителна и през 2011 г., когато бе ударена първата копка. Тогава единствено групата на общинските съветници около Валери Симеонов, които днес са ядрото на НФСБ, се опитаха да се противопоставят. Местната власт не ги чу. Резултатът е виден на всички. Пропукан храм, който глътна милиони средства за укрепване и напълно съсипани уникални стенописи. Компрометирана бе и сградата на държавната филхармония в съседство, както и тази на училище "Св. св. Кирил и Методий". 

Сега, 10 години след този огромен по размера си строителен гаф, община Бургас отново заговори за подземен паркинг. Нов, до хотел "България". Искането е на новия собственик на хотела, който основно го реновира. 

От съобщение на общинския пресцентър разбираме, че към момента е изготвен идеен проект за подземния паркинг, който щял да се обвърже архитектурно с характеристиките на главните пешеходни улици "Александровска" и "Богориди".

За имота, предвиден за озеленяване, където понастоящем е разположена градинката между хотела и Часовника, се предлага внасяне на допълнителна едроразмерна растителност, а настилките да бъдат подменени, за да са в унисон с общата визия на прилежащите пешеходни зони.

Капацитетът на въпросния паркинг ще е за 100 автомобила. Тоест, месеци наред супер центърът на морския град ще бъде блокиран и разкопан, за да има къде да паркират колите си 100-тина важни гости на хотела.

От прессъобщението става ясно, че вече са извършени и подробни хидрогеоложки проучвания в района. И даже е констатирано, че е възможно изграждане на такова съоръжение, макар и само на едно подземно ниво.

Припомняме, че и през 2011 г. общинската администрация се кълнеше, че на площад "Св. св. Кирил и Методий" са извършвани хидроложки проучвания и те няма опасност да се копае надълбоко. Независима експертиза тогава доказа, че в района има подпочвени води, които ще доведат до сериозни щети по съдедните сгради. Както и стана. 

"Реализирането на предложения проект може да стартира след одобряване на подробен устройствен план от местния парламент, въз основа на който да бъде учредено право на строеж на инвеститора за изграждане на подземен паркинг, благоустрояване и озеленяване на терена в близост, като част от общата концепция за реконструкция на пешеходните зони на града", се казва в съобщението.

Което означава, че сега топката е в ръцете на общинските съветници на ГЕРБ, които довинират в състава на ОбС. Как ще мине гласуването, отсега е ясно.

Не всичко обаче е изгубено. Предстои обществено обсъждане за представяне на проекта  заинтересованите страни - граждани и гости на града, могат да научат повече за инициативата, както и да изразят своето мнение и възгледи за развитие на разглежданата територия.

Предвид епидемиологичната обстановка, то ще се проведе онлайн в интернет. За участие можете да се запишете след заявка на следния мейл: urumova@bulgaria-hotel.com. За запитвания по телефона - 0884 195 455, Таня Урумова.

Самото обсъждане ще се проведе този петък от 11:00 ч. Ако желаещите да участват са много, ще бъде направена втора сесия от 12:00 ч. Организаторът има ангажимент да разпрати линкове към платформата, където ще се проведе онлайн обсъждането.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки