Знае се датата на референдума за отделянето на Обзор като самостоятелна община


Знае се датата на референдума за отделянето на Обзор като самостоятелна община
13 Януари 2021, Сряда


В архивите на Областна администрация Бургас няма информация в годините назад да се е провеждала подобна процедура, което дава предпоставки да се счита, че е за първи път

Автор: Десант

„Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център гр. Обзор, състояща се от населените места - гр. Обзор, с. Баня, с. Приселци, с. Раковсково, с. Емона, с. Паницово, с. Козница?" Това е въпросът, на който жители на съответните населени места с право на глас ще отговарят по време на местен референдум за отделяне на Обзор от община Несебър.

Датата, определена за провеждането му е 28 февруари 2021 година, а до решението за свикването му се стигна след искане от страна на местен инициативен комитет.

В архивите на Областна администрация Бургас няма информация в годините назад да се е провеждала подобна процедура, което дава предпоставки да се счита, че е за първи път.

Хронологията на събитията започва с искане и подписка от инициативен комитет. В рамките на месец юристите на  Областна администрация обстойно проверяват законосъобразността на постъпилото искане.

След извършване на необходимите документални проверки Областна администрация предлага на Общински съвет Несебър да вземе решение за провеждане на местен референдум. Местният парламент излиза с негативно решение.

Въпреки това, с цел охраняване на обществения интерес, а именно да не бъде осуетено упражняването на правото на местен референдум, законът предвижда изрично алтернативен вариант – насрочване от страна на областен управител. Негово е и задължението да  определи дата за провеждане.

Организационно – техническата подготовка, както й разходите за провеждането му са ангажимент на Община Несебър. Поради необходимостта от информационна кампания, организирането и отпечатването на всички необходими книжа, се допуска предварително изпълнение на заповедта на Областния управител.

Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в него са участвали не по-малко от 40 на сто от гражданите с избирателни права и с „да” са отговорили повече от половината от участвалите в референдума. При положителен вот на избирателите областният управител в двуседмичен срок внася доклад в Министерски съвет.


В категории: Политика

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Шантаж на дребно
13.01.2021 11:39:06
0
0
Хайде сега, "двама братя тарикати" както го е изпял певеца, да стягат дисагите и да развързват кесиите, че много гласове чакат на техните 50 лв.
Дано разумът и мисълта победят, иначе Обзор ще загине, но пък ще храни няколко души и техния антураж ...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки