Изясняват защо пропадна тротоарът пред Медицинска академия в София


Изясняват защо пропадна тротоарът пред Медицинска академия в София
Снимки: CityBuild.bg
12 Януари 2021, Вторник


Подобен случай лъсна и в пешеходната зона в центъра на Варна

Автор: Десант

В първия ден от новата седмица организацията „Спаси София" съобщи, че е пропаднал тротоарът при Медицинска академия, който беше изграден само преди месеци в рамките на строителството на новата линия на метрото.

Според инж. Кирил Зайков от „Метрополитен" ЕАД във въпросния участък е била подменена само настилката, защото той не е съпътстващ метростанцията, а само тунелния участък, и в тази зона не е имало строителни работи.

„За съжаление сега установяваме, че отдолу има стар кабелен колектор, който е в много лошо състояние - ерозирал, с пукнатини и разместени плочи и водата, която прониква, извлича земни маси и се е получило слягане на плочите. Често се натъкваме на такъв казус - експлоатационните дружества да не знаят какво имат в колекторите си и с какви съоръжения разполагат", каза той.

От ЧЕЗ са заявили, че нямат съоръжения в колектора и че той не е собственост на дружеството.

Престоят срещи с „Метрополитен" за изясняване състоянието на колектора. Ако кабелите са елиминирани, ще бъде премахнат сегашният слой, ще бъде запълнен с подходящи материали и тротоарът ще бъде възстановен, каза още Зайков.

Също в понеделник стана ясно, че нов тротоар е пропаднал и във Варна. За това алармира фейсбук групата „Спаси Варна". Пропадането е в част от пешеходната зона на ул. „Михаил Колони" около Шишковата градинка в центъра на града, а по думите на живущ в района отдолу минава канализация.



Този участък от улицата бе изцяло реновиран преди близо 2 години по проект „Естетизация и модернизация на градската среда", който се осъществяви с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж".

От дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване" в Община Варна са обяснили, че екип на фирма ДЗЗД „Девня трейд зебра", която е извършила ремонт на ул. „Михаил Колони", е направил оглед на пропадналия участък. Причината се изяснява.

Участъкът ще бъде ремонтиран веднага след като метеорологичната обстановка позволи. Ремонтът е за сметка на фирмата изпълнител, тъй като обектът е в гаранция.

Този участък от Шишковата градинка бе преасфалтиран повторно в края на февруари миналата година за сметка на изпълнителя заради некачествено строителство. През юни поройният дъжд отново стана причина за пропадане около шахта на тротоара, където ремонтът все още не беше приключил. Пропадане имаше тогава и на пешеходната настилка - в зоната на площадното пространство в непосредствена близост до археологическите находки. А в средата на ноември пропаднаха част от паветата, разположени на самата Шишкова градинка.

Източник: CityBuild.bg



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки