Находки от подводни проучвания при н. Чироза и от култови ями в бургаски квартал влязоха в изложба


Находки от подводни проучвания при н. Чироза и от култови ями в бургаски квартал влязоха в изложба
Снимки: РИМ-Бургас
12 Януари 2021, Вторник


Тя е обособена в залите на Археологически музей – Бургас. Вижте какво може да се види там

Автор: Десант

Най-представителните находки от едни от най-интересните археологически проучвания през изминалия сезон 2020 – на тракийското ямно светилище в бургаския квартал Изгрев и от разкопките на суша и под вода на н. Чироза, вече са експонирани в самостоятелно обособена изложба в залите на Археологически музей – Бургас.

При разкопките в бургаския квартал „Изгрев“, в непосредствена близост до църквата „Св. Атанас“, през май-юли 2020 г. е открито голямо тракийско ямно светилище.Проучени са 60 култови ями, които се датират от VI в. пр. Хр. до IVв. пр. Хр. В тях са поставени като дарове керамични съдове – фрагментирани и цели, както и останки от различни животни. Най-многобройни са костите от коне.

В една от ямите е открит цял женски скелет.

Сред находките от обекта има голяма урна с излъскана украса, кратер за смесване на вино с вода, фрагменти от рисувана гръцка керамика, амфори и амфорни печати и мн. др. Намерена е и бронзова фибула за дреха.Разкопките са ръководени от ас. Мирослав Класнаков (РИМ – Бургас) и Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново).

През юни-юли 2020 г. е извършено и редовно археологическо проучване при н. Чироза, на 1,8 км. югоизточно от кв. Крайморие. Открит е ров и каменна стена, ограждаща част от носа. Обектът се датира от II – I в. пр. Хр. В него са намерени фрагменти от щампована керамика от Пергам, както и тракийска и гръцка керамика от този период.При проучване на крайбрежието на носа са открити разсипи от камъни и фрагменти от керамика непосредствено до морския бряг. Незабавно са организирани подводни археологически проучвания. Те са изпълнени от НИМ-София, Център за подводна археология – Созопол и РИМ – Бургас.

Сред находките преобладават амфори, покривни керемиди, купи, паници, каменни бойни топки, каменен щок. Установено е, че част от обекта на сушата е залят от морето, където са локализирани и постройки от дялани каменни блокове.

В залива при н. Чироза е открито и старо корабокрушение. При разкопките са извадени огромно количество изящни стъклени съдове от рисувано релефно стъкло – капаци, чаши, гарафи и др., произведени вероятно в някоя от стъкларските работилници в Италия през XVIII-XIX в. Единствените подобни експонати, и то само няколко на брой, се съхраняват в Националния исторически музей-София.

Разкопките са финансирани от Община Бургас и са ръководени от проф. д-р Иван Христов, гл. ас. д-р Найден Прахов, д-р Маргарита Попова и д-р Милен Николов.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки