Васко Жеков: Ковид-19 не е вирус, а негативната енергия, която ни раздалечава


Васко Жеков:  Ковид-19 не е вирус, а негативната енергия, която ни раздалечава
08 Януари 2021, Петък


Писателят предвиди и описа днешната ни изолация още преди 23 години 

Автор: Борис Цветанов

„На вятъра учените правеха догадки. Готвеха се безпомощно да вдигнат ръце и да се предадат, ала ги беше срам да сторят това и им се искаше сами да се откажем от тяхната помощ. Нощите прекарвахме самотно, загледани в набраздената пустош на таваните. Денем се стараехме да не се срещаме по стълбите и в асансьорите.
Заобикаляхме се. Престанахме да се ръкуваме. Забравихме,че мъжът и жената са създадени да се привличат. Влюбените не се целуваха. Определяха си срещи, ала стояха на почтено разстояние един от друг, обясняваха чувствата си със знаци и си пращаха въздушни послания отдалече. После се разделяха и всеки отиваше в самотното си легло. На редките сватби, които ставаха, никой дори не помисляше да вика „Горчиво!".
Гробарите се сдобиха със специални изолационни облекла и идваха сами да приберат мъртвите. Продавачите от магазините стояха зад бронирани изолационни витрини. Автобусите,тролеите и трамваите пътуваха полупразни...
И колкото по-тежко ставаше, толкова по-злъчни думи намирахме един другиму да изречем..."

Откъс от  разказа „Апокалипсис" 

Авторът на цитираната творба, публикувана в сборник разкази „Апокалипсис" през 1997 г. е Васко Жеков. Той е роден точно преди 80 години на 9 януари 1941 г. в плевенското село Ласкар.

Завършил е ВТУ „Св.св.Кирил и Методий“. Работил е като артист в кукления театър в Плевен. 15 години е бил редактор и завеждащ отдел  във вестник „Литературен фронт", секретар на СБП (1990-1994), говорител на СБХ, директор на Националния литературен музей до 2004 г.
   
Жеков е автор на над 20 книги, романи и сборници разкази, сред които „Нощни телеграми“, „Тревожни пари“, „Пазачът на планетата", „Сбогом до другата война“ и др. Лауреат е на повече от 30 награди за разкази.

Играл и в киното, макар само в един филм: „Ти, който си на небето“.

За нестандартния Васко може да се пише само нестандартно. Той не е за очерк, не е за литературна критика. Интервютата с него показаха, че и в тях той е избледняла снимка на фона на колоритната му фигура.

Софиянци са го срещали - няма начин да не им е приковавал погледа: един снажен, предизвикателен на вид мъж, с широкопола шапка и впечатляваща лула. По едно време носеше и фенер.
  
Толкова внушителен е и в призванието си. Един артист по душа, мечтал да играе, сега споделя, че „сега играя пишейки". 

Носи в душата си неотразимо чувство за хумор, една самоирония, която подкупва.
   
Когато бил секретар на СБП, в почивните дни си ходил на село да помага на баща си, който решил да се занимава със стопанска дейност. „През седмицата – казва Васко – пасях писателите, в събота и неделя – кравите".

Между другото точно пасейки и гонейки непослушните кравички написва „Приказки – четиво за възрастни". Врели и кипяли във фолклора специалисти са смятали посланията там за народни мъдрости, но всъщност са си на Васко.
   
Обикнал селото, с месеци си гледал всичко, което давала природата, приготвял си зимнина, даже направил невероятни открития като безпогрешно почистване на картофените растения от най-голямата напаст – ония нахални бръмбарчета; ами много лесно – с помощта на... прахосмукачка.
И други открития и иновации има. Но Васко си е писател.

И тук иронизира. Срещнал го познат. Е,депутат човека. Пита го: „Как си? Пишеш ли?“, „Пиша“, отвръща. „Пиши, пиши, така трябва“, наставленически казва оня. А Васко: „А ти четеш ли?“, „Не. Нямам време“, „Недей, недей, така трябва!“.

Бил е бохем, душа на компании, запои по три дни, в които са били Дончо Цончев, Христо Калчев, Янко Станоев, Виктор Пасков, Георги Трифонов и други...

За онова време, в което сега толкова се говори за подслушване и следене, се шегува: „От ДС идваха при нас да ни подслушват, ние ги напивахме и тях ги уволняваха“. И допълва и за хубави хора сред тях, с истинско мъжко поведение. Като един Петко Михов, спасявал не един и двама.

Бил е три месеца в политиката и му дошло до гуша.

Политиците са хора, които приказват нищо с много думи, заключава Васко, после ги повтарят с много шум, те нямат идеи, те са като папагали, навити на пружини и никога не стигат и до малките истини на живота...
  
И тъй като обещах написаното да е нестандартно, ето няколко мисли на Васко Жеков, плод на познания и опит, тихи мъдрости:

„Когато един човек се измъкне от битовото, от актуалното и навлезе във философското, тогава вече има единение с висшите сили.“

„Един мъж престава да е мъж, когато момичетата от съседната маса не са по-хубави от тези в спомените му.“

„Всеки човек заема уникално място в живота, което не може да бъде запълнено от друг.“

„Сега сме всеки срещу всеки, а това е „ходом марш на място“.

„Някога от интелектуалеца се искаше да е талантлив, сега - да е скандален.“

„Всеки творец, хванал политическа патерица, вече е инвалид.“

„Писателите имат три основни порока: пият, ходят по жени и пишат. Третият порок е най-страшен и е завинаги. Пък и обичат да се хвалят, лошото е, когато започнат да преиграват.“
 
Но да се върнем към онова, което предсказа Васко Жеков преди 23 години. Сега той е дори по-песимистичен. Защото живеем в свят, в който най-отпред са неможещите и незнаещите.

„Не съм сигурен, споделя Васко, че идват добри времена, генът може би ни се е изтощил“.
 
И още: „Негативната енергия е навсякъде по улиците. Тя не се вижда, но медиите по цял свят я разнасят. Негативната енергия ни кара да се изолираме един от друг, да слагаме преграда помежду си, да се страхуваме от поздрави...“


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки