Ще възстановяват нарушени природни местообитания в Централен Балкан


Ще възстановяват нарушени природни местообитания в Централен Балкан
Снимката е илюстративна
08 Януари 2021, Петък


В националния парк са установени увредени участъци в резултат на дърводобива, пожари и нерегламентирано движение на високопроходими МПС-та

Автор: Дина Харизанова

Обществена поръчка за възстановяване и опазване на природни местообитания в Национален парк „Централен Балкан" обяви дирекцията на парка.

Тя е в 2 обособени позиции, като едната включва „Изпълнение на технически проект за възстановяване и опазване на горски природни местообитания, засегнати от антропогенни процеси в НП Централен Балкан", а другата - възстановяване и опазване на природно местообитание на субсредиземноморски борови гори с ендемични подвидове черен бор в поддържан резерват „Чамджа".

Проектът предвижда преки мерки с цел поддържане и възстановяване на благоприятния природозащитен статус на природните местообитания на белоглав лешояд (Gyps fulvus) и главоч (Cottus gobio). Предвидени са и инвестиции в консервационни инфраструктурни дейности с пряк принос, насочени към подобряване на природозащитното състояние на: преходни блата и плаващи подвижни торфища, алпийски и субалпийски варовикови тревни съобщества, оро-мизийски ацидофилни тревни съобщества, богати на видове картълови съобщества върху силикатен терен в планините, полуестествени сухи тревни и храстови съобщества върху варовик, силикатни алпийски и бореални тревни съобщества, букови гори от типа Asperulo-Fagetum и ацедофилни гори от Picea в планинския до алпийския пояс.

В горските природни местообитания на територията на Централен Балкан са установени увредени/ерозирали участъци в резултат на дърводобива, извършван преди обявяването на националния парк. Такива са стари горски пътища, машинни пробиви, тракторни и булдозерни трасета. Към посочените обекти в днешно време се добавят и трасета, използвани за нерегламентирано движение на високопроходими МПС-та. Посочените ерозирали участъци са разположени в букови гори от типа Asperulo-Fagetum.

В рамките на настоящата обществена поръчка се предвиждат и дейности по възстановяване на  увредените участъци, ограничаване нерегламентираното движение на МПС извън определените пътища, ограничаване на нерегламентираното движение с високопроходими МПС, изграждане/монтиране на бариерни съоръжения за ограничаване движението на МПС в забранени зони.

През април 2017 г. на територията на ПР „Чамджа“ възниква пожар. Обща площ на пожара е 15,8 дка, като са засегнати субсредиземноморски борови гори с ендемични подвидове черен бор. Съществуващ проблем в обекта са нарушените и ерозирани терени, вследствие на пожара. 

В рамките на настоящата ОП ще бъдат предприети мерки за възстановяване на нарушените местообитания чрез извършване на конкретни мероприятия и дейности като – почистване на изгорялата растителност, изграждане на противоерозионни съоръжения, почвоподготовка, добив и производство на посадъчен материал, засаждане, отглеждане, поливане и попълване на залесените дървесни, храстови и тревни видове, изграждане/монтиране на бариерни съоръжения за ограничаване движението на МПС.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 80 233,33 лв., а крайният срок за подаването на офертите е 18 януари. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки