За 45-ти път ще бъдат предброени зимуващите водолюбиви птици в България


За 45-ти път ще бъдат предброени зимуващите водолюбиви птици в България
Снимка: Красимир Киров
08 Януари 2021, Петък


Ще бъде отчетен броят, видът и разпространението им, както и заплахите за видовете и местата за почивка и търсене на храна

Автор: Десант

Започва 45-ото преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България.

В инициативата се включват доброволци и членове на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и участващите партньори с повече от 40 екипа, които ще посетят всички големи водоеми в страната. В същия период ще бъдат преброени птиците и в почти всички европейски страни и страните от Африка.

В България ще бъдат обхванати над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие и всички големи язовири и реки във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици.

Участниците ще отчетат броя, вида и разпространението на птиците, заплахите за видовете и местата за почивка и търсене на храна. Ще се използва приложението SmartBirds, с което ще се въвеждат данни в електоронната база данни на БДЗП.

Партньори в преброяването в България са Изпълнителна агенция по околна среда, Сдружение за дива природа „Балкани”, Българска орнитологична централа и Федерация „Зелени Балкани”.

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 г. То е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, в което се включват над 15 000 души.

Осъществява се едновременно в цяла Европа и Северна Африка с цел максимално точно преброяване на водолюбивите птици.

На международно ниво информацията се обобщава от организацията Wetlands International. Преброяването оценява състоянието на популациите на водолюбивите птици и това на местата, където те зимуват, голяма част от които са част от екологичната мрежа Натура 2000.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки