Марияна Николова: Ваксините може да ускорят рестарта на туризма


Марияна Николова: Ваксините може да ускорят рестарта на туризма
Снимка: Министерство на туризма
07 Януари 2021, Четвъртък


Бизнесът показа, че може да се приспособява и да следва новите правила и норми за работа, категорична бе вицепремиерът

Автор: Десант

Очакваме с ваксините да се ускори рестартът на туризма. Изпратихме една много необичайна и трудна година, изпълнена с предизвикателства и неизвестни. Но тя ни даде и много поуки, а бизнесът показа, че може да се приспособява и да следва новите правила и норми за работа.

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред представители на бизнеса във Варна. 

Министърът информира, че приключи първата фаза на помощта от 35 евро за седалка за получаване на държавна субсидия, като 34 туроператора, които използват чартърни полети, подадоха заявления за това подпомагане. Изплатени са средства на 20 компании, като общият им размер е близо 3,5 млн. лв.

От 1 януари тази година започва реализацията на втора фаза на тази мярка. Помощта е за турист, пристигнал в България в периода 1 януари 2021 г. – 31 май 2021 г., и е в брутно изражение, т. e. преди приспадането на данъци или други такси. Тя ще бъде реализирана с вече одобрените, но неусвоени средства, поясни вицепремиерът.

През декември беше прието изменение в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, което регламентира въвеждането на нова мярка за държавна помощ и нейното прилагане, съобщи вицепремиерът. И уточни, че общата стойност на тази субсидия, която се отпуска от националния бюджет, е в размер на 51 млн. лв., с които предвиждаме да помогнем безвъзмездно на близо 1600 предприятия в сферата на туроператорската и туристическата агентска дейност.

Държавната помощ e предвидена за туроператорите и туристическите агенти под формата на безвъзмездни средства в размер на 4 на сто от техния оборот без ДДС през 2019 г., които ще трябва да се използват приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги.

Относно екскурзоводите вицепремиерът информирам, че Министерството на туризма е в готовност за действие по одобрения вече проект за предоставяне на 3 млн. лв. по ОПИК, като все още се очаква предоставяне на необходимата информация от страна на представители на екскурзоводите и планинските водачи.

Плановете са след 22 януари да е готова пълната документация на обществената поръчка, която ще се провежда за предоставяне на средствата. Очакваме в срок до 31 март да се пристъпи към подписване на договорите с четирите организации, а реализацията на дейностите по споразуменията да започне през април, посочи министър Николова.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки