Текат ремонти на стените на язовирите „Ахелой" и „Порой"


Текат ремонти на стените на язовирите „Ахелой" и „Порой"
Снимка: namoreto.bg
07 Януари 2021, Четвъртък


Те вече са прехвърлени на ВиК-Бургас като алтернативни източници на водоподаване към морския град

Автор: Десант

Язовирите „Ахелой" и „Порой" са предадени на Областна администрация-Бургас на 29 декември 2020 г., благодарение на добрата съвместна работа на отговорните министерства, и само два дни по-късно- на 31 декември 2020 г., същите вече са прехвърлени на ВиК-Бургас. 

Голям обем е предварителната работа, която е свършена изпреварващо на местно ниво, докато институциите изчакваха процедурите по предаване. Проведени са съгласувателни процедури общините Поморие и Несебър. На свои сесии общинските съвети са одобрили вече парцеларните планове, без които тръбопроводите не могат да бъдат изградени.

В момента се извършва ремонт на язовирните стени и водовземните кули. Това е необходимо за задържане на водата, която постъпва в язовира от валежите. ВиК дружеството има готови идейни проекти, обезпечена е вече необходимата логистика.

След проучване на законодателствотвото става ясно, че няма необходимост от обявяване на извънредно положение.

Сега действащият Закон за обществените поръчки предвижда при изключителни обстоятелства и при невъзможност да бъдат спазени сроковете, да се проведе процедура по пряко договаряне. Това е достатъчно, за да се запази темпото на работа и в максимално кратък срок Бургас да има алтернативни източници на водоподаване.

ВиК-Бургас стартира изграждането на 3-километров водопровод за язовир „Ахелой“ и 7-километров водопровод за язовир „Порой“.

Престои дружеството да възложи изграждането на 1 пречиствателна и 1 помпена станция за язовир „Ахелой“ , както и 1 пречиствателна и 2 помпени станции за язовир „Порой“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки