Сурвакарски игри в Перник ще има, но при определени условия


Сурвакарски игри в Перник ще има, но при определени условия
07 Януари 2021, Четвъртък


Със стегната организация и гъвкави мерки могат да се извършват уважавани от българските граждани традиции, заяви премиерът

Автор: Десант

Чрез въвеждането на гъвкави и адекватни противоепидемични мерки ще могат да се провеждат уважавани от българските граждани обичаи и традиции като предстоящите сурвакарски игри в Перник, които са признати от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство.

Това бе решено на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, в което участваха здравният министър Костадин Ангелов, представители на Националния оперативен щаб и кметът на Перник Станислав Владимиров.

В началото на съвещанието премиерът Борисов отбеляза, че по темата е провел разговори с кметовете на Перник, Батановци и Кралев дол. „Ако се създаде максимално добра организация, с необходимата дистанция и носене на маски, хората могат да извършат обичая в региона“, отбеляза министър-председателят Борисов.

Премиерът изиска от здравния министър и НОЩ изготвянето на мерки, които да позволят сигурното провеждане не само на сурвакарските игри в Перник, насрочени за средата на месеца, но и на други важни за българите празници.

„Направете добра организация за всички символни празници, които българите уважават. Бъдете гъвкави“, изтъкна министър-председателят Борисов.

Кметът на Перник Станислав Владимиров изрази благодарност за реакцията на правителството и изрично подчерта, че става дума за провеждането на автентичните сурвакарски игри в района, а не за фестивала, който е отменен. „Вече има начертани стъпки, за да се проведат ритуалите по места без да има смесване на сурвакарски групи от различни населени места, да не се посещават домове и да се съблюдава за спазването на дистанция“, посочи Владимиров.

В хода на работното съвещание при премиера министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че кметът на Перник и директорът на Регионалната здравна инспекция на областта ще разпишат изключително адекватни и приложими мерки към конкретното събитие, които да гарантират сигурността, живота и здравето на българските граждани.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки