Божил Райнов – първият директор на Солунската гимназия


Божил Райнов – първият директор на Солунската гимназия
Божил Райнов (вторият седнал от дясно наляво) и възпитаници от първия випуск на Солунската гимназия в София през 1926 г.
07 Януари 2021, Четвъртък


На 6 януари се навършиха 75 години от смъртта на котленския просветител  

Автор: Атанас Коев

На 6 януари се навършиха 75 години от смъртта на Божил Райнов – виден български просветен деец от края на XIX и началотото на XX век, изявявещ се и като журналист и преводач.

Бъдещият наш просветител започва земния си път в Котел на 21 юли 1857 г. Първоначално учи в родния си град, след което заминава за Одеса и постъпва в Духовната семинария. Впоследтвие се прехвърля в Киев и продлъжава обучението си по богословие в тамошната семинария.

След като я завършва, се отправя за Белгия, за да следва литература в Лиежкия университет. През 1878 г. Божил Райнов се дипломира като литератор и се завръща в родния си град, където учителства в продължение на две години. Впоследствие е учител в Русе от 1880 до 1881 г.

Когато през 1881 г. в Солун се открива Българската мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, той е назначен за неин пръв директор. На този пост остава в продължание на три години до 1883 г., като с дейносттта си допринася в значителна степен за утвърждаването й като водещо учебно заведение в останалите под османско владичество наши земи.

През 1884 г. Божил Райнов се завръща в свободна България и се включва в обществено-политическия живот на страната ни. Същата година той е назначен за окръжен управител на град Кюстендил, а на следващата година учителства в Силистра. В 1887 г. е окръжен управител на Шумен, а през 1889 г. е учител във Варна.

В края на 80-те години на XIX век влиза в редовета на Либералната пратия на д-р Васил Радославов. В периода 1890-1893 г. е избран за народен представител в Шестото Обикновенно Народно събрание, от листата на радославистите.

Бидейки родолюбец и патриот, Божил Райнов преживява тежко първата национална катастрофа, сполетяла България след края на Междусъюзническата война. Въпреки покрусата, той продължава обществено-политическата си дейност и когато на власт идва партията на д-р Васил Радославов, е назначен за директор на Държавната печатница, като на този пост е от 1914 до 1918 г., провеждайки целеносочено издателската политика на радославистите.

След края на Първата световна война и поражението на страната ни в нея Райнов става директор на Българска кооперативна банка, като в продължение на цели четири години умело ръководи дейността й в тези трудни следвоенни години. Когато напуска този пост, той отново се отдава на учителската професия, преподавайки литература в Графичното училище при Държавната печатница от 1923 до 1928 г.

Видиният български просветен и обществено-политически деец умира в София на 6 януари 1946 г.

Преживе Божил Райнов се занимава активно с публицистична дейност, като е един от основателите и пръв главен радактор на вестник „Народно съзнание“ в 1887 г. След това той последователно редактира няколко наши вестника, сред които „Вестник за политическа книжовност“, „Сила“ , „Свободен гражданин“ и др. Често публикува свои статии и материали в сисание „Пролет“.

Интересно е де се знае, че той е баща на известния наш актьор Коста Райнов, оставил забележима следа на театралната сцена.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки