Екоминистърът Емил Димитров: Варна пие водата на Бургас


Екоминистърът Емил Димитров: Варна пие водата на Бургас
Язовир Камчия
06 Януари 2021, Сряда


Не искам война между двата града, каза в „Денят започва“ по БНТ министърът на околната среда и водите

Автор: Десант

Варна не са пред воден режим, но харчат водата на Бургас, а не знаем дали през това лято по Южното Черноморие ще има сезон. Не искам война между двата града. Това каза в „Денят започва“ по БНТ екоминистърът Емил Димитров.

Напрежението по оста София – Варна ескалира, защото министър Емил Димитров обвини ВиК – Варна в 11-месечно бездействие, след като операторът бил предупреден още миналия февруари, че ако не предприеме мерки за алтернативно водозахранване, язовир „Камчия“ ще може да осигурява вода само до май 2021 г., обясни водещата.

„Много странно! Аз съм обидил Варна? Много хубаво! 11 месеца в графика пише, че предстоят ограничения във връзка с това, че за Бургас няма да има вода. Никой от този град, нито пък от Варна е дошъл тук“, коментира Ревизоро.

„11 пъти си предупреждавал областният управител на Варна. Водата стана 45 млн. кубика и сега, когато трябва да се наложат ограниченията, започват призивите да им дадем още една година, че нищо не били направили“, добави той.

„На една среща казах на варненци, че Бог им е дал възможност и от язовир „Цонево“, и от „Девня“ да черпят вода, а Бургас няма откъде. Те не са ли хора? Тези по Южното Черноморие не са ли българи? Те не заслужават ли вода? Защо ме принуждавате да казвам за кой колко вода да има и да воювам с всички?“, попита министърът.

„Не искам война между Варна и Бургас. Трябва всички да имат вода. Варна има откъде, но трябва да положат усилия и да си я вземат. От ВиК – Варна казаха, че са солидарни и си похарчиха водата за 10 дни. Създадоха криза едва ли не за Нова година да няма вода и ние от водата за Бургас дадохме още 1 млн. кубика за Варна“, добави той.

„В Девня трябва да оправят тласкателите. Това можеха да направят преди години, а не да чакат аз да отида! Цяла година бездействат, а сега повтарят, че имали проблеми. Имаха ги и преди една година, когато ги предупредих“, подчерта Емил Димитров.

„Язовир „Цонево“ е великолепен язовир. Захранва се със същата вода, както и „Камчия“. През 2001 г. им е издадено разрешително, в което се казва че трябва да вземат вода за аварийно водоснабдяване“, припомни той.

„До 2018 г. не се прави нищо, а след това цялата общност около язовира и кметствата искаха да се махне да е за резервно захранване, за да може да си реализират икономически проекти – хотели, да няма санитарно водоохранителна зона и да не правят причествателни станции“, заяви Ревизоро.

„Бургазлии искат да усвоят 640 млн. лева за воден цикъл. Трябва да прокопаят стотици километри, за да сложат тръби. За 60 дни до момента не могат да направят шест километра тръба. Добре де, финансирането от ЕС, а не могат на полето да копаят. Трябва да питам защо. Ще намерят доводи“, добави той.

„Бургазлии трябваше да кажат „Дайте ни вода на нас! Не я вземайте всичката за Варна! Защо сега ни отнемате 1 млн. кубика?“, добави той.

"На 20 февруари като няма водопровод нали знаете какво ще стане, но аз искам навреме да се случат нещата. Затова изпълнявам указанията както ми ги е дал премиера. Той ми наредил да са им като баща, да им дърпам ушита и да казвам къде грешат", сподели министърът.

„Другата седмица ще уведомя премиера. Аз не кадрувам“, добави той.

„Ако кажа, че ще настоявам язовир „Цонево“ да е питейно-битов за Варна, още утре всички кметове ще кажат „дайте ни пари за пречиствателни станции“. Областният управител на Варна обаче ще се скрие и аз ще трябва да се занимавам с тях. Той винаги е някъде настрани и все е изненадан. Преди 2 години, когато са решили язовира да не е питеен, къде беше? Това е станало по искане на местните хора“, заяви Ревизоро.

"Вчера същият този човек пита защо язовира вече не е питеен. Ами защо не е? Той беше областен управител преди две години, когато се отне статута“, припомни министърът.

"Откакто съм министър съм спрял водата за всички ВЕЦ-ве, с изключение на водата, която отива за Девня, за да работи завода", добави той.

„Ако беше направена пречиствателна станция, варненци щяха да имат вода за 40 месеца напред. Все ще завали за това време“, коментира Ревизоро.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки