Прогноза: Възможно е първите ваксинирани вече да нямат имунитет през лятото


Прогноза: Възможно е първите ваксинирани вече да нямат имунитет през лятото
04 Януари 2021, Понеделник


Дали големите ученици ще продължат дистанционно, зависи от данните от първата работна седмица, които ще видим на 11 -12 януари

Автор: Десант

Първите резултати за развитието на коронавирусната епидемия по празниците ще видим до средата на януари. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Вирусът е навсякъде около нас. Ако се спазват изискванията, които сме направили за неконтактуване на отделните ученици от отделните паралелки, плюс мерките за маските, дистанцията и дезинфекцията, рискът достига до приемливи нива. Ясно е, че мерките няма да доведат до дистанционно обучение цяла година, но всяко правителство реагира спрямо ситуацията”, поясни Кунчев.

„Дали големите ученици ще продължат дистанционно, зависи от данните от първата работна седмица, които ще видим на 11 -12 януари. Ако имаме стабилно задържане и намаляване на заболеваемостта, както и ниски нива на смъртността, можем да ускорим процеса. По-вероятно е да останат на дистанционно обучение, но нека видим данните”, посочи Кунчев.

„Първите резултати от празниците ще видим до средата на януари. Имаше събирания и това няма как да не даде своите резултати, но мисля че се спази един много приличен режим на спазване на мерките и няма да има взривоподобно увеличаване на случаите”, смята главният държавен здравен инспектор.

„Засега вървим към постепенно разхлабване на мерките заради намалението, което успяхме да постигнем. Трендът определено е надолу и вече не сме на първо място по смъртност. Въпросът е да задължим тази позитивна тенденция”, допълни Кунчев.

Той подчерта, че Европейската комисия вече има план за помощ за Западните Балкани, ако останат излишни ваксини. Така че, България ще може да продава такива на страните там.

До края на този месец ние ще започне много по-широка, по-масова имунизация. Кунчев посъветва желаещите да се ваксинират да са се обърнат към личните си лекари за информация.

Според него е възможно, но малко вероятно първите ваксинирани вече да нямат имунитет през лятото. Всички компании работят за максимално удължаване на имунитета на ваксините, подчерта здравният инспектор.

„Цената на ваксините за България възлиза на около 300 милиона лева. Целта е всички граждани да имат достъп до тях, включително и неосигурените. Имунизираният пази преди всичко себе си, но и всички останали”, заяви Кунчев.

Има много глобени за неспазване на карантината - стотици граждани. Има и за неносене на маски и неспазване на други правила, каза още доц. Кунчев.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки