Предстои голям ремонт на етнографския музей в Бургас


Предстои голям ремонт на етнографския музей в Бургас
Снимка: Уикипедия
23 Декември 2020, Сряда


След него културната институция да придобие модерна и зелена визия. Вижте какво предстои да се направи

Автор: Десант

Голям ремонт предстои догодина на етнографския музей в Бургас. Сградата, в който е настанен, е най-старата къща, запазена до днес в морския град. Тя е строена през 1873 г. и това е било жилището на някогашния бургаски кмет Димитър Бракалов. Двуетажната сграда е късна реплика на възрожденската архитектура, повлияна от цариградските къщи.

Дворът и сградата на етнографския музей в Бургас дълги години вече са в доста занемарен вид. През предстоящата 2021 г. там предстои да се извърши голям ремонт, който ще преобрази изцяло музейното пространство.

Това става възможно, благодарение на европейски проект, спечелен от Община Бургас съвместно с бургаския регионален исторически музей на стойност близо 1 милион лева. 

Предстои да се направи нов покрив, да се обновят фасадите и дограмата, сградата да се санира за енергийна ефективност. Отделно ще бъдат изградени две реставрационни ателиета - едното за метал, другото за керамика, което ще бъде съоръжено и с пещ за изпичане на керамични изделия.

Ще бъде обособено фондохранилище и паркинг. Към музея ще заработи кафе аператив. Ще бъде облагородено и озеленено дворното пространство. Изцяло обновена ще е оградата и настилката в двора. 

Като цяло се очаква културната институция да придобие модерна и зелена визия.

Към момента голяма част от площта не се използва по предназначение, а музеят се развива и преобразяването му ще задоволи и нуждите му от нови пространства за неговата дейност.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки