Един различен конкурс за коледен разказ


Един различен конкурс за коледен разказ
22 Декември 2020, Вторник


Той бе вдъхновен от историята на латвийката Мария, която мистериозно се появи преди месец в село Калугерово 

Автор: Илиян Кузманов

Над 120 човека от България и чужбина се включиха в конкурса за коледни разкази на Фондация „Арт Ангел". Той бе вдъхновен от историята на латвийката Мария - мюсюлманка, обикаляла цяла Европа, попаднала в беда. За нея писахме подробно в публикацията „Как една мистериозна латвийка събуди коледния дух в Калугерово".

Разказите са провокирани от онези, невидимите хора, които обикновено не забелязваме, но същевременно ни карат да се замислим над толкова много въпроси. От мислите за обществото ни, взаимотношенията, това, което ни прави хора, добротата, морала, етиката. От това, което ни прави активни граждани, апатията, емпатията, личната инициатива, свободния избор, свободата, човещината... 


Рисунка: Ани Ганчева, 10 клас, Пазарджик

Първа награда печели Николай Илчевски с разказа си „Сърната“. Втора награда отива при Майя Виткова-Косев от София за нейния пъстър и шантав коледен разказ „Дядо“. А трета награда заминава в испанския град Валенсия при Диана Иванова Олива. Тя е за емоционалния и носталгичен разказ „Нощта на Рождество“.

Наградата за „Човечност Мария“ тази година е за всички жители на село Калугерово, за всичко, което те направиха за една чужденка в беда, за една жена на улицата, за дрехите, за храната, за подслона, за гостоприемството, за топлината, за това че постъпиха по човешки. За игумена на манастира в Калугерово Атанас, който каза, че без значение, какво могат и правят институциите, ние ще постъпваме както ние знаем, като хора! А таблет отива при 13-годишния Георги Златарев.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки