Подкрепа в пандемията за над 4500 работодатели


Подкрепа в пандемията за над 4500 работодатели
Снимка: Пресцентър на МС
15 Декември 2020, Вторник


Тя се осигурява по инструмента SURE

Автор: Десант

Максимално бързо предоставяме нашето решение на Народното събрание, за да има възможност в кратки срокове страната ни да започне да прилага инструмента SURE. Така ще допълним националните ни усилия за преодоляване на пандемията и на социално-икономическите й последици за работниците и самостоятелно заетите лица.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното извънредно правителствено заседание, на което Министерският съвет прие решение, с което предлага на Народното събрание да ратифицира със закон Споразумението за заем между Европейския съюз като заемодател и Република България като заемополучател.

В рамките на заседанието министърът на финансите Кирил Ананиев отбеляза, че чрез европейския инструмент се очаква средно месечно между 4500 и 5000 работодатели да бъдат подкрепяни за запазване на около 140 000 служители и работници.

Максималният размер на средствата, които Европейският съюз може да отпусне на България по инструмента SURE, e 511 000 000 евро, с 15-годишен максимален среден срок до падежа. Срокът на разполагаемост на предоставената финансова помощ е 18 месеца, считано от 30 септември 2020 г.

Споразумението произтича от чл. 8, параграф 2 от Регламент (ЕС) 2020/672 на Съвета от 19 май 2020 г., с който се създаде Европейският инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства вследствие на пандемията от COVID-19, известен като „инструмента SURE“.

На 7 август беше отправено официално искане от страна на Република България за финансова помощ по линия на инструмента SURE. Споразумението беше  подписано от министъра на финансите Кирил Ананиев на 26 ноември 2020 г. и от  Европейската комисия на 11 декември 2020 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки