Иван Димов: Ако имах два живота...


Иван Димов: Ако имах два живота...
10 Декември 2020, Четвъртък


Навършват се 55  години без именития български артист

Автор: Огнян Стамболиев

„Ако имах два живота…” С тези думи и с това заглавие започва мемоарната си книга  народният артист Иван Димов. И продължава: „Бих посветил и втория си живот на театъра…”

Роден артист, щедро надарен от природата, с неограничени възможности, без амплоа, Иван Димов (1897 – 1965) е признат от публиката и критиката за един от първенците и градителите на българския драматичен театър и българското кино между двете войни и след 1944 година. Силна, рядко завършена артистична индивидуалност. За 40 сезона той се превъплъти на сцената в повече 60 различни роли, а на големия екран в 12 значими филми.

Роден е преди 115 години, през 1897г., в града на великия Яворов, Чирпан, в много бедно семейство. Отрано остава кръгъл сирак.  Още като ученик в прогимназията започва да чиракува при майстор дърводелец. Един ден случайно попада на представление на пътуващ театър и остава за цял живот запленен от магията на Мелпомена.

Отначало иска да стане певец и артист. Заминава за столицата, където завършва Драматичната студия при Народния театър. През 1912 г., като много български младежи, се записва като доброволец в армията и се сражава срещу турците в Балканската война., после участва и в Първата световна. След края на войната се завръща в София. Живее под наем в дома на прочутия режисьор и театрален директор Тачо Танев, който го насърчава в избраното поприще. 

През 1923 г., когато е 26-годишен, се явява на конкурсен изпит за стажант- артист в Народния театър. Успява, но не остава в трупата. Поема по-трудния път - постъпва в пътуващия театър на актьора и режисьор Васил Гендов, известен повече като „бащата на българското кино”, при когото след време ще започне и да се снима. През 1925 г. е забелязан от мастития главен режисьор на Народния, белоемигрантът Николай Осипович Масалитинов, който го ангажира в първата ни трупа след спектакъл на Молиеровия „ Жорж Данден”.

През 1926 г. е официалният дебют на Иван Димов като сър Андрей Егчик в „Дванайста нощ” на Шекспир. В тази класическа комедийна роля младият артист проявява такава изобретателност и чувство за хумор, че както си спомнят очевидци е карал публиката да се залива от смях и да не го пуска след дългите аплаузи да излезе от сцената. Още в началото на творческия си път Иван Димов се утвърждава като безспорен майстор на драмата и комедията,  владеещ както лириката и гротеската, така дълбокия драматизъм. 

Следващата му Шекспирова роля е диаметрално противоположна и най-трудната  - Хамлет! След първия и изключителен и все още незабравен от публиката български Хамлет от 1921 година на пионера Васил  Кирков, превъплъщението на Иван Димов буди възхита и възторг сред зрителите и критиката. Според тогавашни рецензенти от 1932 г. неговият герой е истински ренесансов човек, изправен пред съдбовен избор, съвсем не е меланхоличен и бездействен, а е решителен и пламенен.

В словото и играта му – имах щастието да го видя на живо  в театъра, а и на екрана – се усещаше и една отмерена сценична патетика, която вълнуваше силно публиката, достигаше до сърцата на зрителите.

С тъмните си и дълбоки, излъчващи особен блясък очи, с точно отмерените си движения и изразителното си лице, той си служи по един съвършен начин, при който словото, паузата, жестът, погледът са едно хармонично единство.  Творческият му метод на работа е метод на творец – реалист, възпитаник на школата на великия Станиславски и на неговия забележителен последовател у нас, Масалитинов, тоест, метод на артист с безспорно чувство за мярка, при строго претеглени - външни и вътрешни - изразни средства.

Големият талант и трудоспособност, както и живата му творческа мисъл се сливат хармонично и с чистата му, етична личност на човек, творец и гражданин. И както твърди един от неговите биографи: „Иван Димов бе озарен от духа на избраника, дошъл в театъра, направо от народа, с вродените качества на българския народен гений”.

Иван Димов ни остави и много прекрасни български роли, особено в киното, в станалите вече класика наши филми: Калин Орела, Маргалака от  „Гераците” и Дядо Матейко от „Сиромашка радост”, Марин въглищаря от „Под игото“, Дойчин Радионов от „Царска милост”,  Барутчиев от „Тютюн” - последното му екранно превъплъщение.

Снима се в 12 филма, като всяка от ролите му  в тях, независимо от големината им, е посрещната от критиката и зрителите като събитие. Всъщност и първите му роли, отпреди 1944 година, макар и само три (Кочо в „Безкръстни гробове”, Страхил войвода в едноименния филм на Васил Гендов и Александър Каменов в „Изпитание” на Хрисан Цанков) имат  много широк резонанс у нас. Те остават в историята на киното от този труден и неособено богат и професионален период като високи актьорски постижения.

Роли от киното, които заедно с образите му от сцената са наследството на един  безспорно много голям български артист, както го нарече писателят Вичо Иванов: „Цяло съкровище на националната ни култура”!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки