Изложбата „Дунав: хора, съкровища и култури“ се връща от Австрия


Изложбата „Дунав: хора, съкровища и култури“ се връща от Австрия
Снимка: РИМ-Русе
03 Декември 2020, Четвъртък


Русенската експозиция включваше 36 предмета, подбрани от етнографите от къщата на Калиопа и експерти от австрийската страна

Автор: Десант

Приключи изложбата „Дунав: хора, съкровища и култури“, която бе открита през март 2020 в замъка Шалабург в Австрия. Скоро след това изложбата бе затворена, но от юни замъкът отново отвори врати. Той представлява експозиционна галерия с 200 000 посетители годишно и е една от спирките на круизните кораби по Дунав. Тази година корабите рядко слизаха до Долен Дунав, което съсредоточи повече туристи в самата Австрия.

Регионален исторически музей – Русе участва с темата за Русе през ХIХ век, която разкрива съкровища от места по река Дунав и многообразие от култури, така, както ги описва Елиас Канети. Рибарите от Делтата, строителството на кораби и техните плавания, мостовете по реката, изграждат единен разказ за дунавската цивилизация, който е важен за представянето на спецификата на най-европейската река.

Русенската експозиция включваше 36 предмета, подбрани от етнографите от къщата на Калиопа и експерти от Австрия. Артефактите вече са прибрани във фондохранилищата, а превозът им бе осигурен от австрийска спедиторска фирма, шофьорите на която преминават границите с отрицателен тест за COVID19.

Изложбата, бе подготвяна почти две години и продължи девет месеца. Издаден е каталог, който представя основната концепция, както и отделните теми на всеки един от участниците. По създаването на изложбата работиха Искра Тодорова, д-р Стефана Йорова, Симона Петрова, Искрен Великов, проф. Николай Ненов.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки