Отново накараха българите да премахнат националното ни знаме от паметника на Левски в Босилеград


Отново накараха българите да премахнат националното ни знаме от паметника на Левски в Босилеград
Снимка: Архив на автора
28 Ноември 2020, Събота


То бе поставено там заедно с черна забрадка по повод 101 години от подписването на Ньойския договор

Автор: Димитър Димитров – Треперски, Босилеград

Всяка година на 6 ноември, по повод Деня на Западните покрайнини и 27 ноември Деня на подписването на Ньойския договор слагам символа на Западните покрайнини – черната забрадка на фона на българското знаме върху паметника на Левски в Босилеград. Сутрин го слагам, вечер го прибирам.

Тази година, поради наложените мерки за защита от Ковид-19 и невъзможността да се проведат други събития с които да отбележим тези тъжни за нас исторически дати, на 6 ноември отново сложих този символ на паметника на Левски и няколко скромни афиша с които исках да припомня за 100 години от окупацията на Босилеград.

След няколко дена съседите  дойдоха да ми кажат, че лично кметът на Босилеград е ходил да къса афишите.

На 27 ноември тази година се навършиха 101 години от подписването на Ньойския договор и аз пак сложих черната забрадка на фона на българското знаме и цветя пред паметника на Левски.

След няколко часа в къщи дойде комуналният инспектор и доста стестнително ми каза, че му се обадили от полицията да ме предупреди, че по нареждане на прокуратурата трябвало да сваля черната забрадка с българското знаме от паметника на Левски.

Попитах го за някаква писмена заповед, а той ми каза че нямал такава, но просто така устно му наредили да ми предаде да махна черната забрадка. Казах му, че ще я сваля след малко и така и  направих.

Вероятно по примера на македонските и босилеградските управници много се дразнят когато им се припомнят срамните дати от историята. Защото окупацията на Босилеград и подписването на Ньойския договор безспорно са срамни дати не само в българската но и в сръбската история. Удиви ме само малодушието на управниците които нямат сили да погледнат една черна забрадка.

Затова пък ние години наред по сръбските вестници, социалните мрежи и телевизиите, поне по два пъти месечно сме длъжни да четем и слушаме колко сме лоши ние българите, за 30 000 Сурдулишките мъченици избити от сръбската армия, за Топлишкото въстание, за българската окупация на Южна Сърбия и Македония и т.н.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Левски е част от освободителни
28.11.2020 19:54:44
0
0
И оставете другото - ами политици се възмущават.... Някакви политици да се възмущават! И се оказва, че те говорят бъгарски, пък у нас - няма такъв .... А за Левски - той е част от освободителните движения на Балканите, иили по-прецизно географски, близки държави в Европа...... може и по-далечни. Много сме зле по много въпроси и култура
1
теми от т. нар. външни - се из
28.11.2020 19:40:12
0
0
Колко теми от т. нар. външни - се използват само за вътрешни лъжливи ...
На първо място са Македония и газ ....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки