Проф. Балабанов ни оставя богато литературно и научно наследство


Проф. Балабанов ни оставя богато литературно и научно наследство
27 Ноември 2020, Петък


На 30 ноември се навършват 65 години от смъртта на един от най-изявените български учени

Автор: Атанас Коев

На 30 ноември се навършват 65 години от смъртта на проф. Александър Балабантов – един от най-изявените български учени, занимавали се дълго и задълбочено с историята на класическите литератури.

Житейският път на този наш интелектуалец започва в македонския град Щип на 18 януари 1879 г. Първоначално той учи в родния си град, след което завършва българската Солунска гимназия и Класическата гимназия в София.

Като стипендиянт на Министерството на народното просвещение е изпратен да следва класическа филология в Лайпцигския университет. Дипломира се в Ерланген, където защитава и докторат на тема „Изследвания върху правното положение на гръцката жена“.

Балабанов се завръща в България през 1904 г. и бива назначен като учител в столичната Първа мъжка гимназия, където учителства в продължение на близо осем години, като през това време за кратко е и драматург в Народния театър.

Научната му кариера започва през 1908 г., когато е избран за частен доцент в Софийския университет, а след четири години става и редовен доцент. От 1917 г. е изънреден професор, като наскоро след това е избран за редовен професор и е назначен за ръководител на Катедрата по класическа филология.

Още като ученик Балабанов започва да публикува свои преводи на Омировата „Илиада“ в списание „Български преглед“, а годината е 1898-ма, като след това сътрудничи на тогавашния литературен печат със свои стихове, статии и есета.

През 1905 г. той основава литературно-художественото списание „Художник“, ставайки негов главен редактор. Три години по-късно заедно с изявеният журналист Йосиф Хербст редактира вестник „Време“, като същевременно е и редактор на изданието „Архив на Министерството на народното просвещение“.

Балабанов основава и редактира първият български литературен вестник „Развигор“ през 1921 г., както и списание „Прометей“.

Той е известен в научните среди като задълбочен изследовател на историята на класическата литература и по-конкретно на гръцката. През 1911 г. излиза от печат монографията му „Еволюция на мотивите в гръцката поезия в класическия период“, а появилата се през 1914 г. „История на класическата литература“ претърпява три последователни издания. Интерес за читателите представлява и книгата му „Любов и поезия“ (1939 г.).

Балабанов е автор на редица преводи от немски и старогръцки език. През 1906 г. той превежда на български „Фауст“ от Гьоте, но голямо значение у нас имат преводите му от старогръцки, тъй като със своята прицизност те получават широка популярност. Сред тях се отличават „Басни“ от Езоп, „Характери“ от Теофраст, „Федон“ от Платон и др. Той превежда от старогръцки и голям брой трагедии на Есхил, Софокъл и Еврипид, както и комедиите на Аристофан, като за тях през 1914 г. Балабанов е отличен със специалната награда на БАН.

В продължение на близо половин век изявеният наш учен публикува голям брой статии по различни литературни, театрални и обществени въпроси. В тях той се изявява като убеден демократ и ревностен защитник на реализма.

В публикациите си Балабанов се обявявя открито срещу естетизма, формализма и догматизма в българската литература. Разкрива и доказва убедетелно високата художествена стойност на „Записки по българските въстания“ от Захари Стоянов – дотогава писателят революционер изобщо не е признат в нашите литературни среди.

Изтъкнатият наш учен умира в София на 30 ноември 1955 г., на 76-годишна възраст, оставяйки ни богато литературно и научно наследство.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки