Емил Димитров: От май Бургас може да остане без вода


Емил Димитров: От май Бургас може да остане без вода
Снимка: actualno.com
27 Ноември 2020, Петък


Южното Черноморие може да се превърне в „Перник-2"

Автор: Десант

Бургас може да остане без вода през следващата година, защото язовир "Камчия" е празен, съобщи от парламентарната трибуна министърът на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро. Той се оплака, че са писани 20 писма, след които обаче до момента няма направено.

„Не е валяло капка дъжд. Тази схема я имат всички. От януари пиша всеки месец доклади. Никой - кметове, партиен елит, общински съветници. Никой нищо не е направил. Цяло лято чакам един пиар да каже кога ще е първата копка. Нищо, България се управлява от пиарите. Земеделците не си дават язовира, МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията. Някакъв си началник на кабинет не дава документите. Ще допуснем Южното Черноморие да стане владение на корпоративен интерес", каза Димитров.

Според него, Бургас е изправен пред водна криза още през месец май следващата година. „Ще се случи „Перник-2", аз не се заигравам политически. Язовир „Студена" винаги е бил пълен. Язовирът е на МРРБ, стената, цялата система, е на МРРБ. МОСВ само пуска граници. Нарочно го изпуснали, за да не използват водолази", описа ситуацията в Перник той.

Той призова и депутатите да проявят разум и да вземат бързи мерки. Дошъл съм като синя каска с разумно предложение, сподели Ревизоро.

„Земеделското министерство има стотици язовири, но не развъжда рибата там, иска да се намърда през задната врата. Създавате проблеми, трябвало да усвоявали пари, ами усвоявайте си ги във вашите язовири. „Копринка" пълни язовир „Жребчево", той захранва речните тераси, които захранват Сливен, Нова Загора, четири окръга. От същата река Тунджа ние поливаме в Стара Загора и Ямбол. Една река, два язовира трябва да пълним още два язовира, а язовирите бяха празни. Тази години след три години суша, нивата на налягането падна рязко през август.

Сливен, Ямбол, Нова Загора, Елхово, Стара Загора бяха на косъм да останат без вода. При празен язовир и пресъхващи сондажи, земеделците искат да поливат, екология трябва, енергетиката иска да охлажда. 70 км. трасе, пускаме 5 000 000 кубика, идват 800 000, другото попива. Пускаме водата, ускоряваме, спасихме положението.

Дадохме вода и идва собственикът на „Копринка" и вика, че трябвало да мести садките? Кое е по-важното? Ние се занимаваме с риби, защото някой влязъл в държавния язовир", описа още ситуацията. „Втори пример - Кърджали. Три язовира, каскада, истински подвиг. В първия язовир вали дъжд, има садки. Там се пълни бързо. Идва тоя от „Кърджали" и ми вика: Защо ми празните водата?", продължи Емил Димитров.

По-късно, на среща с премиера Бойко Борисов, на която екоминистърът докладва на
министър-председателя ситуацията с водоснабдяването в Бургас и мерките, които ще се предприемат в следващите месеци, за да няма проблеми, ако сушата продължи, Ревизоро отсече, че водна криза няма да има. Целта е догодина земеделските производители да получат вода в равен обем, както тази година, когато дадохме вода на всички, а е трета сушава година, обясни министърът на околната среда и водите.

„100 млн. евро имаме по Плана за възстановяване за напоителните системи“, изтъкна премиерът Борисов, като напомни, че средства и план за действие има. По думите му сега са най-подходящите месеци да се реабилитира тази част от системата, която ще позволи да се задържи водния обем от предстоящите зимни месеци. Министър-председателят посочи, че единственият му упрек към министър Димитров е, че не му е докладвал по темата още на правителственото заседание в
сряда.

В рамките на срещата министърът на околната среда и водите Емил Димитров заяви пред премиера Борисов желание заместникът му в министерството Атанаска Николова да бъде освободена от поста и да бъдат назначени двама нови заместник-министри, които да отговарят съответно за водния ресурс на България и за отпадъците и екологията. Очаква се министър Димитров да направи предложения относно назначаването на заместниците си.

Междувременно бе оповестено, че ВиК-Бургас има готов идеен проект за резервни количества питейна вода. Те ще бъдат осигурени от язовирите "Порой" и "Ахелой", в случай че продължава да спада нивото на язовир "Камчия", който водоснабдява областта.

Стойността на проекта е 60 млн. лева, като средствата са осигурени от държавната компания "ВиК холдинг".

От ВиК дружеството са изчислили, че количествата вода в момента ще стигнат до края на май. Те посочват, че дотогава трябва да е готов проектът за осигуряването на резервни количества вода от язовирите "Порой" и "Ахелой".


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Веселин Великов
27.11.2020 10:24:35
0
0
Всеки дърпа парите - орел, рак и щука! Няма държавници, няма държава! Всичките тези, под строй, бих ги изпратил да залесяват, след тях - за нарастване на усилията, политиците с големите джипове! Ако се окажат недостатъчно, всички еколози и природозащитници, те знаят защо...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки