За родителите с ниски доходи ще има данъчни облекчения


За родителите с ниски доходи ще има данъчни облекчения
26 Ноември 2020, Четвъртък


Увечилачат се и детските надбавки

Автор: Десант

Парламентът прие пакет от мерки с фокус подкрепа на грамотната раждаемост и справяне с демографската криза – до 300 лв. месечно за дете, останало без място в градините, пари за строителство на детски градини, подпомагане или цялостно поемане на таксите и т.н.

Всичко това стана възможно след като депутатите от управляващото мнозинство гласуваха текстовете в Закона за държавния бюджет. Още в петък те бяха одобрени на заседанието на бюджетната комисия.

Народните представители се съгласиха, че в Закона за данъците върху доходите на физическите лица за 2021 г. всички деца ще получават помощи като данъчни облекчения за родителите. Доходната стълбица е следната:

4500 лв. за едно дете (450 лв.); 9000 лв. за две деца (900 лв.); 13500 за три и повече деца (1350 лв.). Родителите, които отговарят на подоходния критерий за т.нар. детски надбавки, ще имат право и на тях, и на данъчно облекчение.

Работещите родители с ниски доходи ще бъдат освободени от данъци и ще получават надбавки. Това са два инструмента – данъчно облагане и социално подпомагане.

В Закона за семейните помощи за деца за 2021 г. остават и се увеличават досегашните надбавки, отпускани от държавата за семейства с общ доход под 510 лв. на член от семейството, както следва: 40 лв. за едно дете; 90 лв. за две деца; 135 лв. за три деца; 145 лв. за четири деца.

Социално слабите семейства могат да се възползват и от двете мерки, ако отговарят на условията.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки