Заради епидемичната обстановка отменят традиционния кукерски фестивал Старчевата в Разлог


Заради епидемичната обстановка отменят традиционния кукерски фестивал Старчевата в Разлог
Снимка: Архив
25 Ноември 2020, Сряда


Той превръща първия ден от новата година в истински празник на традициите, обичаите, самобитния и уникален дух и култура на този град

Автор: Десант

Община Разлог няма да проведе традиционните кукерски игри Старчевата.

Причина за решението е усложнената епидемична обстановка в цяла България.

Градът и местните хора се лишават от прекрасната емоция от звуковете на чановете, от танците на стотици кукери и от красивите народни носии на хиляди сурвакари в този празничен ден.

„Цял град – от мало до голямо е в очакване на най-красивия ни празник – Старчевата. Цял град – от мало до голямо участва в този невероятен народен театър. На „пазаре“ са придошли хиляди от страната и чужбина, за да усетят магията и заради която Разлог е обявен за град-пазител на традицията.

На заседание на Кризисния щаб взехме трудно решение: Тази Година в Разлог няма да има Старчевата. Решение – трудно, болезнено за всички, които обичаме този празник. Разлог е силен. И това ще мине. Но нека всички – отговорно и дисциплинирано останем вкъщи с любимите си хора и посрещнем празниците различно. Старчевата е оцеляла хилядолетия. Тя живее в сърцата ни. И ще живее“, обяви кметът на Община Разлог Красимир Герчев.

Кукерският карнавал „Старчевата” в Разлог превръща първия ден от новата година в истински празник на традициите, обичаите, самобитния и уникален дух и култура на този град.

Кукери в атрактивни и оригинални костюми, ръчно изработени маски, съхранени традиции показват участниците в карнавала. Фестивалът започва с парад. Вие се дълго и пъстро хоро, което кукерите пазят. Моми и ергени, облечен в народни носии играят без умора. Има наричания и благословии.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки