Защо затваряме за три седмици и защо точно сега се взимат по-строгите мерки


Защо затваряме за три седмици и защо точно сега се взимат по-строгите мерки
25 Ноември 2020, Сряда


Това поясниха на извънреден брифин от Националния оперативен щаб

Автор: Десант

На извънреден брифинг в Министерския съвет ген. Мутафчийски обясни защо се въвеждат по-строги мерки за три седмици.

„Защото този срок ще даде търсения резултат" - поясни той и даде пример с Израел, който взе тези мерки при 6000 заразени на ден, а след три седмици вече се отчитаха едва по 400 болни от Ковид-19. 

По отношение на това защо сега се взимат тези мерки, главният здравен инспектор д-р Кунчев поясни, че съществува индекс за строгост на мерките, изработен в Оксфорд, като скалата е от 1 до 100. Със сегашните мерки, които ще се въведат у нас, ние попадаме в групата 70-75 по този показател. Кунчев бе категоричен, че това ще помогне на достигане на плато и на заболеваемостта, и на смъртността.

Той посочи, че има страни, в които този показател е достигнал до 86, като в Израел, където не излизаха от къщи, без да се позвъни в полицията.

Определянето на въпросния срок е въпрос на сложен научен анализ и безпристрасна преценка на фактите, посочи националния здравен инспектор. 

Има и друга класация на училището по тропическа медицина, института „Робърт Кох" и един американски институт, която посочна точни критерии къде се заразяваме - и това най-вече са социалните събития. „Най-добрите ни приятели в момента са тези, с които не се срещаме“ и изтъкна той.

Що се отнася до затварянето на учебните и детски заведения, Кунчев отбеляза, че при децата, стоящи в една стая по няколко часа, само едно дете може да зарази всички за това време. Затова тези обекти са определени като най-важни за ограничаване. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки