От 1 декември кръвна плазма ще може да се дарява и в Бургас


От 1 декември кръвна плазма ще може да се дарява и в Бургас
24 Ноември 2020, Вторник


Новината съобщи кметът Димитър Николов

Автор: Светлана Николова

Бургаска област е най-голямата по територия в България. През летните месеци населението тук се увеличава неколкократно. В близост до административния център Бургас пък има нефтокомбинат. Това са само част от доводите тук да бъде изграден и  център по трансфузионна хематология – нещо, от което най-големият град в Югоизточна България продължава да е ощетен.

Тези дни стана ясно, че  Министерството на здравеопазването е дало разрешение за набиране и преработка на плазма, нужна за лечението на ковид болни, единствено на така наречените кръвни центрове в София, Варна, Пловдив и Стара Загора. Оказва се, че има надежда ресорното ведомство все пак да преосмисли решението си. 

От 1 декември желаещите в Бургас да дарят кръвна плазма в помощ на свои близки, болни от коронавирус, няма да ходят непременно в София. Те ще могат да направят това на място в морския град. Новината съобщи за Десант кметът Димитър Николов. 

По негови уверения вече има постигната договорка, за което е уведомен и д-р Бойко Мирачийски, директор на УМБАЛ - Бургас, където дарителите ще могат да дават кръв. Тя ще бъде обработвана в Стара Загора, след което ще се връща в Бургас под формата на плазма. По този начин се спестяват разходите на потенциалните кръводарители и значително се облекчава процесът. 

За да спести още ценно време в лечението болни от коронавирус, Бургас е готов и да закупи апарат за преработка на рековалесцентна плазма. От общинската администрация са изчислили, че цената му, заедно с консумативите, няма да надхвърли 120 000 лева, които няма да затруднят местния бюджет. Има и частни фирми, които вече са заявили желание да дарят нужните средства.

Решаването на проблема с кръвната плазма не означава обаче, че Бургас се отказва от идеята да има свой кръвен център. 

"Има всички предпоставки за създаването на такъв център - сграда, персонал, възможност за закупуване на апаратура. УМБАЛ Бургас, заедно с Община Бургас, РЗИ и Областна управа от няколко месеца усилено работи в тази посока – за издаване на разрешително от страна на МЗ за създаването на Кръвен център в Бургас", каза още Димитър Николов. 

Въпреки пречките към момента плазма да се дарява в Бургас, това лечение вече се прилага в УМБАЛ Бургас. Реконвалесцентна плазма вече е използвана при няколко пациенти, лежащи в КОВИД-отделенията на болницата. Пречки за прилагането му няма, необходимо е единствено да има дарители, уточняват от здравното заведение. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки