Министерството на културата ще подкрепи писателите на свободна практика с нова програма за творчески проекти


Министерството на културата ще подкрепи писателите на свободна практика с нова програма за творчески проекти
Имюсрация: Министерство на културата
24 Ноември 2020, Вторник


Целта е създаването на нови литературни произведения във всички жанрове на конкурсен принцип

Автор: Десант

Министерството на културата ще подкрепи и писателите на свободна практика с изцяло нова програма за подпомагане на творчески проекти в областта на литературата. Целта на програмата е да бъде оказана целева финансова подкрепа на български автори за създаване на нови литературни произведения във всички жанрове на конкурсен принцип и при спазване принципите на равнопоставеност, максимална ефективност, публичност и контрол при разпределение на финансовите средства.

Във връзка с това на интернет страницата на Министерството на културата на 24 ноември бе публикуван за обществено обсъждане Проект на Правила за условията и реда за провеждане на сесия за подпомагане на творчески проекти в областта на литературата. 

В дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ се реализират програми в подкрепа на книжния сектор, обществените библиотеки и читалищата. За първи път Министерството на културата разработва програма, която да подкрепя директно творците в областта на литературата.

Припомняме, че през настоящата година културното ни ведомство осигури средства за творците на свободна практика и в областта на сценичните и визуалните изкуства. Те бяха свързани и с обявената извънредна ситуация в страната и бяха с цел насърчаване на творческия процес по време на криза. В условията на пандемията от Ковид-19 писателите също бяха засегнати от последствията на пандемичната обстановка и това обуслови създаването на тази нова програма в тяхна подкрепа.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки