РЗИ започва проверка в УМБАЛ - Бургас заради смъртта на 36-годишния пациент. Ето отговорът на лекарите в болницата


РЗИ започва проверка в УМБАЛ - Бургас заради смъртта на 36-годишния пациент. Ето отговорът на лекарите в болницата
23 Ноември 2020, Понеделник


Наясно сме, че обществото търси виновници и изкупителни жертви. Молим ви, не ги търсете сред лекарите, които в момента работят денонощно, подложени са на огромен стрес и натиск и се опитват да помогнат на всеки според своите знания и възможности, казват от УМБАЛ - Бургас

Автор: Янко Крумов

Загубата на всеки човешки живот е тежка и още по-тежка е за лекарите, които са направили всичко, за да предотвратят това да се случи. Така започва текстът на официалното становище на ръководството на УМБАЛ - Бургас по повод смъртта на 36-годишният Калин Карапачов и последвалите обвинения в медиите срещу "виновните" лекари, които не направили необходимото да го спасят.

От администрацията на болницата подчертават, че повече от 4 часа екип от Спешно отделение на УМБАЛ Бургас заедно с реаниматор и реанимационна линейка правят всичко по силите си, за да бъде пациентът настанен в болница. Оттам представят и хронология на събитията по часове:

"Това се случва в късните часове на 18 ноември, със съдействието и на РЗИ. Категорично не приемаме упрека за насаждане на вина на лекарите от болницата и търсене на изкупителни жертви сред тях.

На 18 ноември около обед личният лекар на пациента се свързва със Спешно отделение на УМБАЛ Бургас с молба да се постави абокат на пациента, за да може да се лекува в домашни условия. От думите на семейството пред медиите разбираме, че пациентът е дошъл в УМБАЛ Бургас за прием с направление и отрицателен тест за коронавирус, но в нашата система липсват данни за първото идване на пациента.

В подобни случаи практиката е пациенти с пневмония, но без доказан коронавирус да бъдат насочвани за хоспитализация към Белодробната болница.

УМБАЛ Бургас от години не работи по клинична пътека за пневмонии и не приема пациенти с пневмонии, поради наличието на специализирано лечебно заведение – Белодробната болница. Той е насочен за хоспитализация към нея, защото настаняването му в УМБАЛ Бургас при пациенти с коронавирус, при условие, че няма доказан такъв, би било рисковано. УМБАЛ Бургас не разполага с отделно отделение за „чисти“ пневмонии и никога не е имало такова.

След като в Белодробната болница отказват да го приемат, около 20.30 същата вечер пациентът е докаран в Спешно отделение на УМБАЛ Бургас с тежка дихателна недостатъчност. На място се прави бърз антигенен тест за коронавирус, който излиза положителен. Прави се и ПСР, който е по-бавен и резултатът ще излезе на следващия ден.

Пациентът се включва на кислород, идва за консултация специалист-реаниматор и се преценя, че той има нужда от интензивно лечение – трябва да бъде настанен в реанимация.

Към този момент в реанимацията на УМБАЛ Бургас няма нито едно свободно реанимационно легло и началникът на Спешно отделение се свързва с РЗИ с молба да бъде търсено място в реанимация на друга болница.

Намерено е място в болницата в „Меден рудник“, която първоначално отказва да вземе пациента без резултат от ПСР, но впоследствие променя решението си. Извикана е реанимационна линейка с кислород и екип придружава пациента до болницата в „Меден рудник“ в късните часове на нощта.

Близо четири часа лекари от Спешно отделение и Реанимация правят всичко възможно, за да помогнат на пациента. Взето е решение в случай на отказ за настаняване в друга реанимация той да бъде оставен в Спешно отделение на кислородолечение и постоянно наблюдение от реаниматор. Направени са абсолютно всички изследвания, консултации и всичко това подробно е описано в документацията на пациента.

Наясно сме, че обществото търси виновници и изкупителни жертви. Молим ви, не ги търсете сред лекарите, които в момента работят денонощно, подложени са на огромен стрес и натиск и се опитват да помогнат на всеки според своите знания и възможности. Най-малкото, от което обществото ни има нужда сега, е да бъде настройвано срещу онези, които дават всичко от себе си, за да помагат, дори с цената на своя собствен живот."

От днес проверка по случая тече и в РЗИ. 



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки