Майката на 2-месечното бебе с КОВИД-19: Тиражират се неистини без мое знание


Майката на 2-месечното бебе с КОВИД-19: Тиражират се неистини без мое знание
22 Ноември 2020, Неделя


Лекарите апелират медиите да бъдат по-внимателни и предпазливи при излъчването или използването на изявления и материали от социалните мрежи, често съдържащи директни нападки и  крайно негативни оценки към дейността на лечебни заведения и работещите на първа линия с COVID-19

Автор: Десант

Публикациите в медиите за „55-дневно бебе с КОВИД-19, оставено 10 часа без преглед и лечение, заключено с майката“, не отговарят на истината. Това заяви от болничната си стая на Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД-Пловдив днес самата майка Венета Гайтанджиева. За публикациите научила едва в събота.

„Искам да се извиня на УМБАЛ „Свети Георги“! Без мое знание в медийното пространство се тиражират изопачени факти, които директно обвиняват лекарите от болницата в несъществуваща вина. Видях вчера какво пише за нашия случай и се ужасих“, сподели през сълзи майката на Мая, която днес навършва 2 месеца. Дъщеричката ми е с положителен тест за коронавирус, но е добре, каза Венета Гайтанджиева от Ямбол.

Тя разказа, че в сряда,18 ноември 2020 г., личната лекарка на бебето направила всичко възможно да бъдат приети в УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив, защото в болница в Стара Загора не било възможно. В четвъртък около 13 часа с линейка пристигнали в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив.

„Веднага бяхме настанени в стая, а не сме били оставени на улицата. Не е вярно, че с бебето сме били заключени“, категорична е Венета Гайтанджиева. Дъщеричката й не е имала температура. „Включиха й системи по-късно, но в никакъв случай не са били 10 часа. Детето ми не беше в тежко състояние. Просто наистина трябваше да изчакаме, защото целият персонал беше зает явно с много сериозни случаи“, разказа майката. Тя е категорична, че „нито е викала, нито е блъскала по вратата на стаята“. „Нямаше причина, детето не беше с температура“, обясни майката, която с бебето по-късно е била настанена в самостоятелна стая.

Междувременно Венета Гайтанджиева се чула по телефона със сестра си. Осведомила я, за да не се притеснява. „Приятелка на сестра ми е журналист, разбрала е за моя случай и пуснала пост в социалните мрежи. Фактите в него са украсени, звучат драматично, но не са верни. Вероятно е искала да помогне. Като резултат обаче се е получило злепоставяне и обвиняване на цяла болница“, съжалява за недоразумението Венета Гайтанджиева.

„Истината е, че сме обградени от топло отношение и грижи. А лекарите и останалите служители работят денонощно. Виждам все едни и същи хора, облечени в скафандри. Сигурно дежурят по 2-3 смени без почивка“, смята Венета Гайтанджиева.

Тя заявява, че не е разговаряла с представители на пациентски организации. Постът на журналистката бил изтрит, но информацията от него вече е била мултиплицирана от медии.

Венета Гайтанджиева увери, че не е подавала сигнал до Министерство на здравеопазването, както се твърди в публикации в медиите.

„Детето е в задоволително състояние, афебрилно, без прояви на дихателна недостатъчност, няма прояви на интоксикация. Получава необходимото лечение“, каза доц. д-р Олиана Бойкинова от Клиника по инфекциозни болести в УМБАЛ „Свети Георги“.

За пореден път ръководството на лечебното заведение апелира към всички медии да бъдат по-внимателни и предпазливи при излъчването или използването на изявления и материали от социалните мрежи, често съдържащи директни нападки и  крайно негативни оценки към дейността на лечебни заведения и работещите на първа линия с COVID-19.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки