България е на 3-то място в Европа по смъртност от Ковид-19


България е на 3-то място в Европа по смъртност от Ковид-19
Снимката е илюстративна
19 Ноември 2020, Четвъртък


Или спазваме тези мерки, или преминаваме към нови и по-строги, предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

Автор: Десант

На база 14-дневна заболяемост от Covid-19 България е на 13-о място в ЕС, заяви на редовен брифинг за разпространението на заболяването главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По отношение на смъртността сме на 3-о място в ЕС и на 2-ро на Балканите, допълни той.

„В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем много ефективно решение – или като общество осъзнаваме тежестта на ситуацията и спазваме мерките такива, каквито са, или преминаваме към нови значително по-строги мерки, каквито има почти в цяла Европа с оглед овладяване на ситуацията", заяви доц. Кунчев.

„Другият вариант е да има все повече болни и все повече загубени животи“, допълни той.

„Ситуацията в цялата страна е изключително сложна, мерките, които приложихме, не получават нужните разбирания на гражданите и подкрепа", подчерта от своя страна здравният министър Костадин Ангелов.

„Ние сме във война и към тази война трябва да спасим колкото се може повече граждани с мерките, които са възможни. Всички трябва да проявим разбиране, че тези мерки са наложителни и са важни. И щом са мерки, те ограничават. Колко пъти трябва да повторим, че ако сега се лишим от едни права и свободи, скоро ще ги имаме в тяхната цялост? Колко пъти трябва да ни опровергае вирусът със своето поведение? Нищо не знаем за този вирус. Публикациите са в двата полюса на фактите, нямаме основа, на която да стъпи", заяви Ангелов.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки