Конска кост, намерена в крепостта Русокастро, разкрива неизвестен древен ритуал


Конска кост, намерена в крепостта Русокастро, разкрива неизвестен древен ритуал
Снимки: РИМ-Бургас
19 Ноември 2020, Четвъртък


Вероятно става дума за някакъв вид магия, която е напълно непозната като паралел в българската традиционна култура

Автор: Десант

Проучванията на крепостта Русокастро приключиха в началото на октомври 2020 г. В резултат изцяло е разкрит донжонът на замъка, голям фрагмент от източната крепостна стена и съвсем нова правоъгълна кула.

Традиционно при процеса на проучване се събира всяка открита животинска кост. При анализа на тези, намерени в Русокастро, археозоологът  д-р Георги Рибаров се натъква на изключително интересна находка. Това е плешка от кон, открита в пласт от края на XIII – началото на XIV в.

Тя е била подложена на термична обработка – месото е изядено след печене, което добре се вижда от характерната промяна на цвета на костта. След това, върху едната повърхност на плешката на три места има ясни следи от горене. Почти сигурно е, че става въпрос за притискане на нагорещено желязо с кръгло сечение по повърхността на костта. По този начин са прогорени три кръга, на равно разстояние един от друг, в линия.Подобен случай не е известен в научната литература и историческите извори. В българската традиционна култура конят е много силно, свещено животно, и подобни действия върху конски кости са твърде необичайни.

От етнографията е известно традиционното гадаене по Гергьовден по дясната агнешка плешка за това дали ще има берекет през годината. Но няма данни за подобни действия върху конска кост.

Затова и към настоящия момент работната хипотеза на проучвателите е, че става въпрос за ритуално действие – някакъв вид магия, която е напълно непозната като паралел в българската традиционна култура.

Не е изключена вероятността тази откритата находка да е свързана със съвсем чужда култура – възможно е татари или кумани да са извършили това документирано магическо действие. През средновековието те често присъстват по нашите земи било то като нашественици, било то като съюзници на Византия. 

Тази теза тепърва ще стане ясно дали е адекватна или не. Но при всички случаи необичайната находка от Русокастро дава изключително ценна информация за бита и ритуалите на населението, което някога е обитавало крепостта. 

Припомняме, че разкопките в Русокастро се изпълняват от екип на Регионален исторически музей – Бургас с ръководител д-р Милен Николов и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България. Проучванията тази година приключиха в началото на октомври. Изцяло бе разкрит донжонът на замъка, голям фрагмент от източната крепостна стена и съвсем нова правоъгълна кула.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки