Дават още пари за обучение в защитени специалности


Дават още пари за обучение в защитени специалности
18 Ноември 2020, Сряда


Одобрени са средства и за задължително предучилищно образование на 4-годишните деца

Автор: Десант

Министерският съвет одобри 388 472 лв. за разпределяне по бюджетите на общините, с които се осигуряват 368 722 лв. за издръжка на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности от професии и за такива, с очакван недостиг от кадри на пазара на труда.

Средствата се отпускат за 2020 г. и се отнасят за новоприетите ученици в VIII клас на учебната 2020/2021 г. С тях ще се финансира обучението на 1956 осмокласници - 248 от които се обучават в 25 паралелки на 21 училища в защитени специалности, а 1708 ученици - в 128 паралелки на 80 училища в специалности с очакван недостиг.

Останалите 19 750 лв. са за финансиране на обучението на обхванатите в задължителното предучилищно образование деца, навършили 4-годишна възраст, за месеците ноември и декември на 2020 г. Те са предвидени за обучението на 353 деца от седем общини, които към момента имат приети решения на общинските съвети и са осигурили необходимите условия за осъществяване на задължителното предучилищно образование на тези деца.

С предоставянето на допълнителните средства на първостепенните разпоредители ще се осигури необходимият финансов ресурс за подготовката на кадри за специалности от професии и отрасли, необходими за местната, регионалната и националната икономика, както и финансирането на обучението на 4-годишните деца, записани в задължително предучилищно образование през 2020 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки