Община Малко Търново продава две стари възрожденски къщи


Община Малко Търново продава две стари възрожденски къщи
18 Ноември 2020, Сряда


Местната администрация няма средства да ги ремонтира и стопанисва

Автор: Десант

Община Малко Търново продава на търг две стари възрожденски къщи - Дяковата и тази на Дико Русев Махони. Причината е, че няма средства да ги ремонтира и стопанисва. Вече повече от 20 години сградите са оставени на произвола на съдбата.

Правени са опити през годините да бъдат отдавани под наем, но заради необходимостта от значителни вложения за ремонт усилията са неуспешни. В същото време нито Общината, нито държавата могат да заделят средства да ги поддържат.

Сградите са паметници на културата и новите им собственици не могат да ги променят, нито пък събарят, коментира пред БНР малкотърновският кмет Илиян Янчев.

„Аз съм спокоен, че новите собственици няма да могат да сменят една керемида или две дъски без да се получи съгласие от Националния институт на паметниците на културата. Така къщите ще бъдат запазени в автентичния им вид и така ще бъдат запазени за бъдещето!“ - коментира той.

Със средствата от търга Общината ще има възможност да ремонтира четирите къщи от музейния комплекс „Исторически музей проф. Александър Фол“. В тях е събрана историята на Малко Търново и целия регион. Местната администрация е кандидатствала за отпускане на средства за ремонт на Попикономовата къща пред Министерството на културата, но от там са отговорили, че няма пари. На година Общината отделя повече от 150 хиляди лева за стопанисването на музейния комплекс.

Двете възрожденски къщи са обявени на търг със заповед на кмета на общината Илиян Янчев с начална цена от 39 056 лева за всяка. Наддаването ще се проведе на 3 декември.

Дяковата къща е строена в края на XIX век и е от типа късновъзрожденска черноморска къща – салонна и симетрична. Къщата е реставрирана през 1985-а от НИПК и е паметник на културата от местно значение. Сградата е със застроена площ 127 кв. м и се намира в центъра на града.

Втората къща е тази на Дико Русев Махони. Била е закупена от Община Малко Търново през 1984-а за нуждите на Детската асамблея „Знаме на мира“. През 1990 г. сградата е съборена до основи и изградена наново от НИПК. При строителството е възстановен типът на късновъзрожденската черноморска къща. Тя е със застроена площ от 93 кв. м и се намира в близост до центъра на пограничното градче.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки