Проф. Витанов: Ако се спазват мерките, за 2 седмици ще имаме 800 заразени


Проф. Витанов: Ако се спазват мерките, за 2 седмици ще имаме 800 заразени
18 Ноември 2020, Сряда


Времето на вируса изтича - категоричен е математикът

Автор: Десант

Цифрите се стабилизираха. От нас зависи дали ще стигнем платото. Това коментира пред БНТ математикът проф. Николай Витанов.

„Времето на вируса изтича. Дойде ли ваксината, този вирус ще бъде пречупен”, категоричен бе той. По думите му, има два плана на действие за развитие на ситуацията.

„Единият план е да се заразим с вируса и да се преборим с него. Другият план, който препоръчвам аз, е план „Тотлебен" - обсада, прекъсваме снабдяването, чакаме да изтече времето, побеждаваме. Нашата цел оттук нататък е да пазим населението. Добре е да има дисциплина и да се спазват мерките. На 800 ще падне броят на заразените за 2 седмици, ако се спазват мерките. Ако не се спазват – виждате какво става”, посочи математикът.

„Ако мерките се спазват – да задържим на 3500 на ден, след 10 дни да паднем на 3000, след това да паднем на 2000. Паднем ли под 2000 на ден, падаме още надолу”, коментира още проф. Витанов.

„В момента сме в квазистационарно състояние. Добре е да го удържим”, подчерта той.

„Вирусът е опасен. Това, че младите го прекарват по-леко, означава, че процентът на смъртност при тях е по-малък, но не и нулев”, подчерта специалистът.

Той съобщи, че има град в страната, в който намаляват случаите на заразени. Той се намирала в южната част на страната. Проф. Витанов обаче не пожела да разкрие кое точно е това населено място, за да не се отпуснат хората. Според него вирусът там е бил пренесен. 

„Ако всички носеха маски и спазваха мерките, кризата щеше да се управлява по-лесно. Тезата за стадния имунитет претърпя крах" - коментира пред Нова телевизия и директорът на "Пирогов" Асен Балтов. Той е категоричен, че преболедувалите също трябва да спазват стриктно мерките, да се пазят и да внимават.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки