Васил Стоянов – от овчар до основател на предшественика на БАН


Васил Стоянов – от овчар до основател на предшественика на БАН
17 Ноември 2020, Вторник




Автор: Атанас Коев

На 21 ноември се навършват 110 години от смъртта на Васил Стоянов – виден наш просветител, читалищен деятел и общественик от периода на Възраждането и първите следосвобожденски години на младото Княжество. Той е сред основателите на Българското книжовно дружество (БКД), предшественика на днешната БАН.

Роден в село Жеравна на 28 юли 1839 г. в семейството на пастир, първоначално той учи в местното килийно училище, а след това известно време е овчар в Добруджа. Впоследствие се записва ката ученик във взаимоучителното класно училище в Шумен, където негови учители са видните просветни дейци от този период Иван Богоров и Сава Доброплодни.

Там се запознава и сближава с друг бележит българин Васил Друмев, с когото през учебната 1857-1858 г. са помощник-учители. Стоянов взема дейно участие в културния живот на града като читалищен деец и актьор в трупата на Доброплодни, участвайки в първото театрално представление в България – комедията „Михал“.

През 1858 г. младежът се отправя за Прага, където завършва гимназиалното си образование. Когато през 1862 г. започва да се създава легията на Г. С. Раковски в Белград, заминава за сръбската столица и се включва в нея. След разпускането й се връща отново в чешката столица и се записва да следва в Историко-филологическия факултет на Пражкия университет. Там той установява тесни контакти и връзки с редица чешки учени и културни дейци, сред които П. Палацки, В. Ханка, Фр. Ригел и др.

В Прага Васил Стоянов заедно с Марин Дринов обмислят създаването на Българско книжовно дружество (дн. БАН). По-късно, в края на 1869 г. двамата  заедно с Любен Каравелов, Васил Друмев и други видни българи пристъпват към създаването на дружеството. След като то вече е факт, Стоянов става негов деловодител, като е такъв в периода 1869-1872 г. Същевременно е и редактор на изданието му „Переодическо списание“ и основава библиотеката му през 1869 г. От същата година е действителен член на БКД.

Поради просветителските си възгледи Васил Стоянов е нападан остро от Любен Каравелов, Христо Ботев и други български революционни дейци, тъй като смята, че народът ни трябва първо да бъде просветен и тогава да се мисли за националното му освобождение.

В периода 1873-1879 г. видният наш просветител е учител в Болградската българска гимназия. След освобождението на страната ни от османско владичество се завръща в родината и е назначен за вицегубернатор на Варна, а през 1880 г. става държавен комисар по настаняването на бежанците в Източна България.

През 1881 г. по инициатива на Васил Стоянов БКД се премества от румънския град Браила в София. В продължение на година видният български просветител е главен секретар на Министерството на народното просвещение, а през 1882 г. е избран за член на Държавния съвет на Княжеството.

В продължение на десет години, от 1884 до 1894 г., Васил Стоянов е директор на Народната библиотека. От 1884 до 1898 г. е подуправител на БКД. За кратко време е директор на Девическата гимназия в столицата, след което преподава етнография и българска история във Военното училище. 

Видният български просветител и общественик умира в София на 21 ноември 1910 г.

Приживе Васил Стоянов се занимава дълги години със събирателска дейност, като още в 1858 г. обнародва в списание „Български книжици“ събрани от него народни песни. Когато учи в Чехия, сътрудничи на редица местни переодични издания, в които публикува статии за българската литература, за П. Р. Славейков, за братята Миладинови и т.н.

Той последователно запознава чешката културна общественост с фолклора и етнографията на народа ни, с живота и дейността на Г.С. Раковски, П. Хитов и други български революционни дейци, проследява политическия и духовен живот на сънародниците ни през този период.

В чешките вестници и списания Стоянов се изявява като един от първите български литературни критици, а през 1869 г. замисля издаването на малка енциклопедия „България“. Събира данни за историческото и културно развитие на народа ни, за неговия език, бит и фолклор.


В архива на видния наш учен, съхраняван  в БАН се пазят бележки по естетика и данни за местонахождението на редица стари български ръкописи. Особено големи са заслугите му за създаването и укрепването на БКД.

След освобождението на страната ни от турско робство той отново е деловодител на дружеството и редактор на „Переодическото списание“, оставайки в историята му като човек, съдействал активно за развитието и утвърждаването му на национален научен и културен институт.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки