Скоро започва изграждането на новите минерални бани в бургаския квартал Ветрен


Скоро започва изграждането на новите минерални бани в бургаския квартал Ветрен
Снимка: Туристически комплекс „Акве калиде"
16 Ноември 2020, Понеделник


Вижте подробностите за проекта „Силата на водата"

Автор: Дина Харизанова

Очаква се до края на ноември да започнат строителните работи по реализацията на проект „Силата на водата", в рамките на който ще бъдат изградени новите минерални бани в бургаския квартал Ветрен.

Те ще се намират в сградата на експозиционен и демонстрационен център „Минералните води на Акве калиде“, който ще бъде издигнат край останките от римските терми в едноименния туристически комплекс край Бургас, източно от турската баня и разкритата археология.

Сградата, в която ще се помещава той, ще е двуетажна, със застроена площ 477 кв. м и разгъната площ 722 кв. м. 

В сутерена ще се намират помещенията на археологическия музей, който ще е на нивото на разкритата археология. Експозиционните площи ще включват и включват учебен музей, музейна експозиция и фондови помещения. В нея ще бъдат изложени археологически находки, намерени при изпълнените разкопки на терен, експонати от фонда на Регионален исторически музей - Бургас, както и гостуващи експозиции.

Експозиционните части на партерното ниво ще включват обслужващи помещения, палестра, аподитериум, помещение с два басейна (голям и детски) с топла минерална вода, семеен кът и пр. 

Това стана ясно в отговор на директора на отдел „Туризъм“ Радовеста Стюърт на питане на общинските съветници от НФСБ Милен Ненчев и Боян Дяков. Към тях жители на Ветрен и Банево се обърнали с въпроса дали ще имат достъп до минералните бани и на какъв етап е проектът.

Забавянето му е по причина, че от април до октомври е текла съдебна процедура по обжалването пред Върховен административен съд от страна на класираната на второ място фирма в обществената поръчка - консорциум „Аква“, след като жалбата им е оставена без уважение от Комисията за защита на конкуренцията. В крайна сметка ВАС потвърждава решението на КЗК и проектът ще бъде изпълнен от класираната на първо място фирма ДЗЗД „Кибела“.

Към момента гражданите могат да използват да използват минералната вода, посещавайки двата санаториума в квартала. Целебната течност тече свободно и от чешма в комплекса, която е с няколко чучура. 

Проектът „Силата на водата. Подкрепа за повишаване потенциала на Община Бургас като конкурентоспособна туристическа дестинация“ е финансиран по ОП „Региони в растеж“ по приоритетна ос „Регионален туризъм“ на процедура „Развитие на туристически атракции“.


В категории: Добри Вести , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки