Сдружение „Зограф“ апелира: Нощта на музеите да се отложи


Сдружение „Зограф“ апелира: Нощта на музеите да се отложи
Снимката е илюстративна
13 Ноември 2020, Петък


Струпването на хиляди хора на дълги опашки крие огромни рискове

Автор: Десант

Насрочената за 14 ноември Европейска нощ на музеите трябва да бъде отложена и пренасрочена за пролетта на 2021 г., тъй като в момента почти цяла България вече се намира в т.нар. „червена“ зона и достигнахме най-големия брой активни случаи и хоспитализации, заявяват от гражданското сдружение „Зограф“.

Както е известно, в предишните издания на Европейската нощ на музеите се включваха десетки хиляди хора от всички възрастови групи, привлечени към инициативата най-вече от възможността за безплатен вход в музеите и галериите, а при подобна масовост по обясними причини не може да става и дума за спазване на социална дистанция, посочват от гражданското сдружение.

Да организираш обаче Нощ на музеите в момент, когато епидемията достигна своя пик, а страната е изправена пред огромна здравна криза, е изключително опасно и не бива да се допуска, тъй като само няколко дни след провеждането на това масово „мероприятие“ със сигурност ще регистрираме нов взрив на положителни проби за коронавирус с всички произтичащи от това последствия, категорични са от „Зограф“.

След като министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов издаде заповед за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на България, с която се преустановява провеждането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти в страната, въвеждат се „зелени коридори“ за пазаруване на гражданите над 65 г. в магазините, а всички колективни и индивидуални спортни мероприятия за всички възрастови групи на закрито и открито се провеждат без публика, здравият разум и отговорно държавническо поведение изискват съответните институции да отложат и Нощта на музеите за догодина.

Може да се разпореди също така тя все пак да се проведе на 14 ноември, но само и единствено в безопасен онлайн формат като една виртуална разходка заради влошената епидемична обстановка във връзка с разпространението на коронавируса, изтъкват още от сдружение „Зограф“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки