„Музикаутор" завежда искове срещу HBO за разпространение на пиратска музика


„Музикаутор" завежда искове срещу HBO за разпространение на пиратска музика
13 Ноември 2020, Петък


Това се осъществява чрез мобилните оператори Telenor, A1 и Vivacom

Автор: Десант

„Музикаутор“ завежда три дела срещу HBO Europe и HBO България, които разпространяват услугата HBO GO чрез Telenor, A1 и Vivacom. Всеки от исковете е за 210 000 лева.

Това стана ясно на пресконференция на организацията на композитори и автори „Музикаутор“, която се проведе онлайн на 13 ноември.

Въпреки че повече от пет години услугата HBO GO е достъпна в България, у нас тя все още се разпространява с неуредени авторски права за музиката. Според „Музикаутор“ загубите за авторите и композиторите, чиято музика е звучала и продължава да звучи във филмите по HBO GO, са на стойност между 500 000 и 1 000 000 лева.

„Нарастващият брой потребители на HBO GO е видим. Трябва да избегнем в тази тежка ситуация за творците, те да не получават дори указаното по закон“, посочи българският композитор и председател на Управителния съвет на „Музикаутор“ Ясен Козев.

Ситуацията е усложнена от факта, че по закон ползвател на музиката са HBO Europe/България. Те обаче твърдят, че са прехвърлили на разпространителите, а именно на българските мобилни и кабелни оператори, задължението за музикален лиценз.

„Музикаутор“ беше въвлечен в преговори в продължение на 5 години, в които HBO Europe/България, Telenor, A1, Vivacom си прехвърляха отговорността и бавеха процеса“, каза Румяна Колева, мениджър „Дигитално лицензиране”, международни отношения на „Музикаутор“.

Тя обясни, че от няколко месеца организацията и HBO Europe имат договор, но той касае само директните абонати – през сайта на HBO и приложението. Над 95% от ползването обаче минава през кабелните и мобилните оператори и то остава нелицензирано.

„В крайна сметка и след години преговори не се постигна договореност нито с HBO Europe/България, нито с Telenor, A1 или Vivacom и сигнализирахме Министерство на културата“, разказа Румяна Колева.

Тя обясни, че министерството е използвало техники за посредничество, но не е задействало нито един от механизмите си за административно наказание, въпреки че нарушението на закона е в продължение на толкова много години.

Адвокат Мариана Андреева информира, че материалният интерес по делата е за над 600 хил. лева – по 210 000 за всеки един от операторите, с които HBO Europe/ България има договори, и допълни: „Има известен символизъм в това, тъй като в XXI век тази услуга, която набира все повече скорост и която е част от ежедневието ни, в музикалната си част остава нелицензирана“.

„Авторските възнаграждения се дължат на правоносителите по закон“, подчерта Ясен Козев. Той каза, че услугата HBO GO се лицензира навсякъде освен в България, което прави страната ни отново прецедент.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки