Христиан Митев от НФСБ: С общ законопроект слагаме край на „вечния длъжник“


Христиан Митев от НФСБ: С общ законопроект слагаме край на „вечния длъжник“
12 Ноември 2020, Четвъртък


Тази давност няма да се прилага за: задължения за издръжка, за трудови възнаграждения, за обезщетения по Кодекса на труда, за непозволено увреждане и за неоснователно забогатяване

Автор: Десант

С последните поправки, приети от Правна комисия днес, слагаме край на „вечния длъжник“ – този, който с десетилетия изплаща, но не може да погаси задълженията към своите кредитори. Това заяви зам.-председателят на Правна комисия в Парламента и народен представител от НФСБ Христиан Митев.

На заседанието в сряда депутатите одобриха поправки, според която се предвижда въвеждането на 10-годишна абсолютна давност за събиране на парични задължения от физически лица.

Давността не се отнася за еднолични търговци, както и за търговски, и граждански дружества, а само за физически лица. Тази давност няма да се прилага за: задължения за издръжка, задължения за трудови възнаграждения, за обезщетения по Кодекса на труда, за непозволено увреждане и за неоснователно забогатяване.

„Чл. 112: С изтичането на десетгодишна давност, се погасяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването и, освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено" – гласи поправката.


Христиан Митев

Правна комисия прие, че: „за заварените случаи давността по чл. 112 започва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо. При висящо изпълнително производство давността започва да тече от деня на образуването му, а когато такова не е образувано – от деня на влизането в сила на акта, с който е признато вземането“.

Законовите промени бяха внесени от „Обединени патриоти“ – НФСБ и ВМРО, и ГЕРБ през юни тази година. Текстовете бяха допълнени и прецизирани след множество заседания на работната група. 

Още през май инициаторите – народните представители от ВМРО и НФСБ, подчертаха, че България и Хърватска са единствените държави в ЕС, в които няма предвидена законова защита на физическите лица при неплатежоспособност.

Законът е навременен и необходим с оглед на икономическата криза, настъпила вследствие на пандемията, коментира Христиан Митев.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
печени по литературата
12.11.2020 15:42:36
0
0
Толкоз много литература от соца .... в икономиката у нас... ...
Това е поредната пирамида. Много сте печени по литературата - в тоя вестник.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки