С флагове на България и Европа опаковаха мозайките на Бузлуджа


С флагове на България и Европа опаковаха мозайките на Бузлуджа
Снимки: kazanlak.com
11 Ноември 2020, Сряда


Състоянието на паметника ще се следи и през зимата чрез видеонаблюдение в реално време

Автор: Десант

Проектът за аварийно стабилизирането на мозайките в паметника Бузлуджа приключи. Той бе реализиран благодарение на отпуснатото финансиране от 60 000 долара от фондация „Гети” и принципната подкрепа на Областна администрация Стара Загора.

За периода от 1 август до 11 ноември екипът на „Проект Бузлуджа”, начело с архитект Дора Иванова, успя да събере и съхрани всички изпопадали камъчета от мозайките, които се побраха в над 150 контейнера. За пръв път паметникът бе почистен, а през септември с помощта на 18 реставратора, специалисти от няколко страни, бяха проведени и самите аварийни дейности, като една от основните бе и изграждането на защитен навес.

„Успяхме да изпреварим зимата и да покрием мозайките и дори да преизпълним плана си, като поставихме и тези платнища, които ще пазят не само от дъжда, а и от навяванията на вятъра и снега.”, заяви удовлетворена арх. Дора Иванова.

Навесът е изграден от 46 масивни дървени рамки, за които са използвани около 30 кубика дървен материал. За покрив на конструкцията е използвана 400 кв. м. ламарина. Специално подбраният текстил е изключително здрав и устойчив на метеорологични условия. Това е текстил за флагове, който пропуска въздуха и позволява проветряването на мозайките, а същевременно е хидрофобиран и не позволява преминаването на вода през него.

Интересното и символично в навеса е, че зеления плат от вътрешната страна всъщност е зеления цвят използван за изработка на българския флаг, а синият, който е използван от външната страна, е за флага на Европейския съюз.



„Покрили сме с навес вътрешният кръг с мозайките, като целта ни за следващата година е да се погрижим и за външния кръг с навес, но още в рамките на този проект ние сме обработили изцяло и двата мозаечни кръга с прилепване, стабилизиране и всички останали аварийни дейности.”, разясни още младата архитектка.

За да продължат дейностите си и по външния кръг обаче екипа се нуждае от средства – около 64 000 лв., които се надяват да набавят от дарения или българска и международна помощ.

Следващата стъпка пред екипа на „Проект Бузлуджа” е изготвянето на план и цялостна стратегия за опазване и управление на сградата и нейната бъдеща функция. Той предстои да бъде представен в началото на следващата година. Все още не е изяснен и статутът на паметника.

В проекта се включиха множество доброволци – студенти от Националната художествена академия, утвърдени реставратори в България и дори един американец, който от 8 години живее в селце край Велико Търново.

Освен работата по мозайките, Бузлуджа се сдоби и с видеонаблюдение, вече и отвътре, което ще позволи на екипа да извършва контрол и мониторинг на случващото се в паметника през зимата. Казанлъшка фирма помогна с прекарването и на интернет връзка, което осигурява връзка в реално време.

В момента Областно пътно управление Стара Загора извършва ремонт на последната 3-километрова отсечка от пътя, в участъка от разклона за паметника Шипка към паметника Бузлуджа. Работи се и по района в най-лошо състояние - около хижите малка и голяма Бузлуджа. Очаква се всички участъци да бъдат завършени до края на седмицата.



Източник: kazanlak.com


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки