Предлагат Руси Чанев за орден „Св. св. Кирил и Методий“


Предлагат Руси Чанев за  орден „Св. св. Кирил и Методий“
11 Ноември 2020, Сряда


Отличието е за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството

Автор: Десант

Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на Руси Чанев с орден „Св. св. Кирил и Методий“ за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Руси Чанев е изтъкнат драматичен и филмов актьор и сценарист. Завършил е актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ при професор Боян Дановски (1963-1967). Работил е в Драматичен театър „Н. О. Масалитинов" в Пловдив, Народен театър за младежта, Драматичен театър „София", Малък градски театър „Зад канала", Театър 199.

Член на Съюза на артистите в България и на Съюза на българските филмови дейци.

В трийсетгодишната си актьорска кариера е изиграл над 100 роли в театъра и телевизията, като най-известните му филмови роли са в „Авантаж" (1977), „Осъдени души" (1975), „Време разделно" (1988), „Кръвта остава" (1980) и „Мера според мера" (1981).

Носител е на множество театрални награди, между които: награда на Съюза на артистите в България за ролята му (Густав Виг) от пиесата „Имен ден" (1984); награда на Съюза на артистите в България за главна мъжка роля" (Анатол) от пиесата „Портрет" (1990); награда „Аскеер" за поддържаща роля от пиесата „Пилешка глава" (1994) и други.

Съсценарист е на филмите „Мера според мера", „Авантаж" и „Хъшове“.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
МАри Ана
11.11.2020 16:17:49
0
0
Много искам Руси Чанев, талант роден в Бургас да бъде награден,няма слаба роля, азаслужава всички Оскар и, няма там равен!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки