Продан Таракчиев – едно незабравимо име от военната ни история


Продан Таракчиев – едно незабравимо име от военната ни история
12 Ноември 2020, Четвъртък


На 12 ноември се навършват 135 години от рождението на летецът, участвал в първата в света бомбардировка над вражески позиции

Автор: Атанас Коев

На 12 ноември се навършват 135 години от рождението на Продан Таракчиев – един от първите ни летци, които извършват бойни полети над противниковите позиции, нещо уникално в световната военна история.

Бъдещият авиатор започва земния си път в града на стоте войводи Сливен на 12 ноември 1885 г., в родолюбиво и патриотично българско семейство. Още от малък се увлича по авиацията и мечтае да полети във висините. Момчето учи в родния си град, където завършва основното си образование, а след това продължава обучението си в Сливенската гимназия.

Когато идва ред да отбие редовната си военна служба, е призован в Школата за запасни офицери в София, където старателно усвоява военното дело. Завършва я през 1908 г. с отличие и след като е произведен в чин подпоручик е изпратен да служи в Единадесети Сливенски пехотен полк.

Наскоро след това обаче влечението му към авиацията го отвежда в руския град Гатчани, където постъпва във Въздухоплавателната школа.

След началото на Балканската война като пламенен родолюбец Продан Таракчиев прекъсва обучението си в школата и се отправя за Родината, за да се включи във военните действия за освобождението на останалите под турска власт български земи. Назначен е като младши офицер в Балонната част на Аеропланното отделение на нашата армия, където проявява завидни авиаторски умения.

На 16 октомври 1912 г. поручик Таракчиев, заедно с друг изявен български пилот Радул Милков извършва боен полет със самолет „Албатрос“ над гара Караагач. Първоначално двамата провеждат разузнаване в района на гарата, за да установят точното разположение на вражеските турски части. След това пилотите хвърлят няколко ръчни бомби над противниковите позиции, всявайки паника сред аскера.

С това свое деяние те влизат в световната военна история и в историята на въздухоплаването като летците осъществили първата в света бомбардировка от въздуха.

До края на Балканската война и след това през Междусъюзническата война  сливенският военен летец продължава да извършва бойни полети и да разузнава вражеските позиции. Той се изявява като смел и находчив пилот, с което допринася за разгрома на редица вражески военни подразделения.

След края на Балканските войни Продан Таракчиев се завръща във Въздухоплавателната школа в Гатчани за да продължи обучените си в нея. Завършва я през 1915 г. и се прибира в България.

Когато страната ни се включва в Първата световна война през есента на 1915 г. видният наш летец служи в Първо аеропланно отделение на Действащата армия. Той отново осъществява редица разузнавателни полети над войските на Антантата, донасяйки ценни сведения на нашето командване за тяхното разположение и дислокация.

След края на световния конфликт и поражението на страната ни в него Продан Таракчиев е потресен от сполетялата ни национална катастрофа, но продължава службата си в българската армия.

Първоначално е назначен за началник на Аеропланното училище, където под негово ръководство са обучени редица наши летци. Впоследствие дълги години ръководи Аеропланната работилница в столицата, а с него се консултират по редица въпроси свързани с авиацията.

Видният български военен летец умира на 29 април 1957 г., на 72-годишна възраст в София, като е погребан по подобаващ начин за заслугите му за развитието на българското въздухоплаване. Той остава в нашата и в световната военна история с извършената от него и Радул Милков първа в света бомбардировка  над вражески позиции.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки