Люлякът ми замириса в средата на ноември. В Бургаско цъфнаха и трънките


Люлякът ми замириса в средата на ноември. В Бургаско цъфнаха и трънките
Снимки: Авторът
11 Ноември 2020, Сряда


Вижте как специалистите коментират явлението, което вече не е толкова необичайно

Автор: Диана Славчева

В последно време есента в Бургас става все по-цветна. И тази година през ноември тук разцъфтяха наново люляците. Заедно с тях с бели цветове се окичиха и трънките.



Според специалистите, явлението вече не е необичайно за нашите ширини.

Лесовъдът Дико Патронов обяснява: „Това е свързано с физиологията на растенията. Те имат вегетационен период, който започва през април, когато температурите трайно се вдигнат над 5 градуса. И през цялото лято, като има условия за развитие - като достатъчно влага в почвата и въздуха, растенията се развиват нормално и завършват своята вегетация през есента, когато температурите започнат да падат".

Това се случва при нормален вегетационен сезон. Когато обаче се появят стресове - например, когато има продължителна суша, както тази година, в която в продължение на три месеца в Югоизточна България не падна дъжд, тогава растенията заспиват по-рано и приключват развитието си, като се подготвят за заспиване.

„Когато в ранна есен се получат нормални условия - температурите са достатъчно високи и има влага, растенията, които са преминали спящия период, който е задължителен, започват да се развиват, появяват се цветни пъпки и те зацъфтяват" - допълва Дико Патронов.

По думите му, това се наблюдава както при овощните дървета, така и при някои цветни храсти като люляка например.



Това не е нещо необичайно, но представлява проблем за растенията, защото тези цветни пъпки, които сега цъфтят, всъщност е трябвало да се развият рано напролет. „А цъфтящи сега, ги губим като плодни през следващата година" - изтъква лесовъдът.

Според народните поверия, ако дърветата цъфнат през есента, зимата ще бъде тежка. Според специалистите е възможно това да е така. Във всеки случай, специално за Бургаския край, те се надяват да падне повече сняг, че да се напълнят поизпразнените от сушата язовири.


В категории: Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
КОТКАТА
12.11.2020 13:49:06
0
0
ЛюлЯк е на български!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки