„Българският код за вкусно“ - 199 рецепти за ястия, подходящи за делник и празник


„Българският код за вкусно“ - 199 рецепти за ястия, подходящи за делник и празник
09 Ноември 2020, Понеделник


Най-новото издание на музей „Етър“, вече може да се намери в интернет

Автор: Десант

„Българският код за вкусно“ - най-новото издание на музей „Етър“, излезе в началото на ноември, съобщиха от музея.

Книгата е достъпна за безплатно четене в интернет, като до нея се стига чрез сайта на музей „Етър“ - etar.bg или направо от линк - shorturl.at/aiBHK.

„Българският код за вкусно“ съдържа 199 рецепти - записани, съхранени, представени на кулинарни фестивали и конкурси. Основен принос за изданието има етнографът на музея Величка Илиева, дългогодишен изследовател и пазител на българските традиции. Уредникът Дамян Христов е съставил, редактори са Ваня Донева и Бояна Пенчева, а дизайна е на Мирослав Живков.

В книгата „Българският код за вкусно“ са включени 199 рецепти за ястия, подходящи за делник и празник. Те са събирани и обработвани при теренни проучвания, на кулинарни фестивали и конкурси, организирани през годините в Регионален етнографски музей на открито „Етър“ с цел да се издирят, съхранят и популяризират забравени рецепти от местната кухня.

За улеснение на читателите в кулинарното пътешествие са подготвени показалци - географски, тематичен и за кухненските мерки. Съставителите предлагат подбрано месечно меню под формата на „Рецепти за трапезата в делник и празник“, съобразени със сезонното хранене, и „Традиционни празнични ястия“, свързани с източноправославния календар.

Един от редакторите, Ваня Донева, пише към предговора на книгата:

„Храната е не само средство за оцеляване на човешкия организъм, тя е източник на информация, която стига до гените и определя физиологията. Чрез нея се заздравяват връзките в общността, създават се социални контакти.

В делниците на масата най-добре се усеща ароматът на домашните гозби, приготвени по стари рецепти. Семейството споделя случки и емоции, а топлината и уютът на дома придават положителен заряд на храната.

В обредите, свързани с починалите, чрез нея се изразява почит и смирение. Празничните традиции са важни и колкото по-значим е моментът, толкова по-красив и изпълнен с емоции е ритуалът по подготвяне на трапезата.

Храната изгражда българския код за вкусно. Опитайте и споделете!“


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки