Нов тунел ще конкурира по дължина „Козница"


Нов тунел ще конкурира по дължина „Козница"
06 Ноември 2020, Петък


Той ще е в най-трудния жп участък между София и Бургас

Автор: Десант

Железопътен тунел с дължина от почти 7 километра ще осъществява бърза връзка между жп гарите Елин Пелин и Вакарел. Съоръжението е част от скоростната жп линия от София до Бургас и ще бъде изградено при модернизацията на жп участък Елин Пелин - Костенец.

Неговата разгърната дължина от близо 14 км ще е два пъти по-дълга от тази на настоящия първенец - жп тунел „Козница" (5,8 км), който се намира между Копривщица и Стряма и е строен в средата на миналия век.

Целта на стратегическия проект е между Елин Пелин и Вакарел да се изгради високоскоростна отсечка, в която пътническите влакове да се движат със 160 км/ч, а товарните - със 120 км/ч. Това ще доведе и до значително намаляване на времето за придвижване в участъка.

За преминаването през трудния планински терен е предвидено строителство на множество естакади и мостови съоръжения, които ще направят пътуването с влак по-бързо и удобно. С оглед на безопасността по трасето ще бъдат премахнати всички пресичания на едно ниво като за целта ще бъдат изградени надлези и пасарелки.

Строителството на жп участък Елин Пелин-Костенец е част от проект "Модернизация на жп линия София-Пловдив", а средствата за неговото съфинансира са осигурени от Кохезионния фонд на ЕС чрез Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки