Прокуратурата проверява фондация „HelpKarma“ за високите заплати


Прокуратурата проверява фондация „HelpKarma“ за високите заплати
06 Ноември 2020, Петък


Възнагражденията на служителите през 2019 г. стигат до почти  9% от всички постъпили дарения

Автор: Десант

Софийска районна прокуратура се самосезира във връзка с материал излъчен в ефира на една от националните телевизии относно служители на фондация „HelpKarma“, взимащи високи месечни възнаграждения от дарения.

От материала, излъчен в ефира на медията, става ясно, че служителите на фондацията, чиято основна дейност е събиране на средства от дарители за лечение на деца и възрастни с тежки заболявания, взимат сериозни месечни възнаграждения, възлизащи на 19 000 лева, 40 000 лева и дори 80 000 лева на месец.

Фондацията се занимава предимно с подпомагане на деца, които имат спешна нужда от средства за лечение, като към момента има множество активни каузи, по които се събират пари. От сайта на платформата за дарения обаче не ставало ясно в детайли за какво се харчат парите на дарителите.

Според материала излъчен в телевизията, начисляваната за заплата сума само на техническия директор на „HelpKarma“ за период от 2 години и 4 месеца е над 775 000 лева, или средно почти 28 000 лева на месец.

Според журналистическия материал, публичните отчети на фондацията за последните две години показват, че възнагражденията на служителите на фондацията през 2018 г. достигат до 8%, а през 2019 г. стигат до почти  9% от всички постъпили дарения.

По случая е възложена проверка, в хода на която ще се установи налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и по кой текст от Наказателния кодекс.

Апропо, в официалния си сайт HelpKarma се рекламира като „най-прозрачното място за набиране на средства за добри каузи". Коментарът, както се казва, е излишен.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки