Рехабилитираха по европроект туристически пътеки в Рила


Рехабилитираха по европроект туристически пътеки в Рила
Снимки: НП „Рила"
06 Ноември 2020, Петък


церемония с водосвет се проведе на 5 ноември в района на Контролно-информационен пункт „Нехтеница“

Автор: Десант

Директорът на Дирекция „Национален парк Рила“ Красимир Андонов официално откри обновените туристически пътеки, които бяха рехабилитирани в изпълнение на част от европейски проект. 

Официалната церемония с водосвет се проведе на 5 ноември в района на Контролно-информационен пункт „Нехтеница“, в началото на туристическата пътека.

„Дейността се изразяваше изключително в рехабилитационни работи и борба с ерозията“, каза директорът на националния парк и обясни, че след укрепването на пътя и пътеката, и изграждането на отводнителни канавки в района вече няма опасност от ерозионни и свлачищни процеси.

„По този начин даваме възможност на природните местообитания да се възстановят и да бъдат в стабилно състояние“, допълни Андонов. 

„Вече имаме уникални снимки и клипове от монтираните 40 фотокапана. Това са страхотни находки. Чрез тях наблюдаваме не само балканската дива коза, но и кафявата мечка, благородния елен, глухара, сърната, вълк и други интересни видове“, изтъкна д-р Стефан Кирилов - ръководител на проекта. 

Общата стойност на проекта е 11 994 781,47 лв., от които 10 195 564,24 лв. европейско финансиране, а 1 799 217,23 лв. - национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки