Столичната библиотека отбелязва с юбилейни инициативи 140-годишнината от рождението на Йордан Йовков


Столичната библиотека  отбелязва с юбилейни инициативи 140-годишнината от рождението на Йордан Йовков
06 Ноември 2020, Петък


Вижте подробности за различните инициативи

Автор: Десант

От 5 до 30 ноември Столичната библиотека  отбелязва с юбилейни инициативи 140-годишнината от рождението на майстора на късия разказ Йордан Йовков - гостуващите за първи път в София две документални изложби на Дом паметник „Йордан Йовков", експозиция на емблематични издания от фонда на библиотеката и виртуалната изложба „Йордан Йовков в архива на детския периодичен печат до 1944 г. и дигитална платформа „Сердика“.

От 3 до 15 ноември 2020 г.  гостува изложбата „Пътуване из света на Йордан Йовков” - дело на  екипа на Дом паметник „Йордан Йовков“ в Добрич – д-р Кремена Митева, Маринела Паскалева и инж. Йорданка Славова. Фотодокументалната експозиция от двайсет табла с документи, ръкописи, фотоси и кратки текстове представя ключови епизоди от житейския път на писателя.

Експозицията от Фонда на Столична библиотека включва уникалното първо издание на „Разкази“ том 1 и 2 (1917/1918) с автограф на Йовков от дарената на библиотеката колекция на Кирил Христов, първите издания на : „Жетварят“ (1920), „Последна радост“ (1926), пиесите „Милионерът“ (1930), „Албена“ (1930), „Женско Сърце“ (1935), „Обикновен човек“ (1936).

Особен интерес представлява и изданието на „Песента на колелетата“ (1940), инкриминирано от Дирекция на полицията.

Могат да се видят и много преводни книги с творби на Йовков на испански, немски, румънски, английски, френски, турски, италиански, словенски, руски и др. езици.

Виртуалната изложба на сайта и ФБ страницата на Столична библиотека представя творби от Йовков в детския периодичен печат преди 1944 г., както и публикации за писателя в дигиталната платформа „Сердика“. Между тях са знаковите разкази с илюстрации от видни наши художници - „С какво да си купи си палто“ и „Индже воевода“ в сп. „Детски живот“, „ На границата“, „Бялата вълчица“ и „Серафим“ в сп. „Славейче“, ,„Имане“ в сп. „Детски свят“, есето „Пирин – черни мури“ – в сп. „Нова картинна галерия“. 



От дигитална платформа „Сердика“ интерес представляват портретите и снимките на Йовков, както и статии от Йордан Бадев за творчеството на писателя в сп. „Сердика”.

От 16 до 30 ноември в Столична библиотека ще гостува документалната изложба „Живот в словото" на Дом паметник „Йордан Йовков“, посветена на творчеството на писателя.

Експозициите са изложени в галерия „София“ и Мраморното фоайе на библиотеката . Посещенията се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки