Българският отбор стана трети на Балканиадата по математика


Българският отбор стана трети на Балканиадата по математика
05 Ноември 2020, Четвъртък


В надпреварата взеха участие 18 отбора от 11 балкански държави и 6 държави гости

Автор: Десант

Страхотни новини от българския национален отбор по математика и този път! Преди малко станаха ясни резултатите от тазгодишното онлайн издание на Балканиадата по математика за горната възрастова група, на която ни представляваха шестимата ни най-добри математици гимназисти в България.

С това състезание се очертава да „закрием“ сезона за 2020 г., а след това ще направим преброяване и обзор на успехите през изминалата година.

Балканска олимпиада по математика (BMO/ БОМ) се проведе между 31 октомври и 5 ноември. Състезанието последва примера на останалите олимпиади от състезателния календар, и поради усложнената обстановка в страна и в света се проведе дистанционно.

В надпреварата взеха участие 18 отбора от 11 балкански държави и 6 държави гости, като виртуалният домакин Румъния участва с два отбора.

Българският национален отбор се представи страхотно, спечелвайки следните медали:

Борислав Кирилов, 11 клас, ПЧМГ София - златен медал (33 т.);
Мартин Копчев, 11 клас, ПМГ Габрово -  златен медал (33 т.);
Диян Димитров, 12 клас, СМГ – сребърен медал (30 т.);
Къонг Виет До, 12 клас, СМГ - сребърен медал (30 т.);
Стефан Хаджистойков, 12 клас, СМГ – бронзов медал (22 т.);
Ангел Райчев, 11 клас, 125 СУ София – бронзов медал (22 т.).

В неофициалното отборно класиране България, заедно с Турция, зае 3-то място със 170 точки, след Сърбия със 177 и Румъния със 176 точки.

Ръководители на отбора бяха д-р Стефан Герджиков (ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски“), зам.-ръководител - доц. Станислав Харизанов (ИИКТ и ИМИ – БАН), а като наблюдател участва чл.-кор. Николай Николов (ИМИ – БАН).

Напомняме, че националите ни (с изключение на Ангел Райчев) участваха и във виртуалната Международна олимпиада по математика по-рано тази есен. Тогава българските състезатели отново се представиха достойно и добавиха 4 медала (1 сребърен и 2 бронзови медала, както и 2 почетни грамоти) към колекцията от отличия за България на най-старото и най-голямо природоматематическо състезание.

Малко преди това се проведе и Младежката Балканска олимпиада по математика (JBMO), на която, благодарение на спечелените 2 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медала, младежкият ни отбор зае първо място в отборното класиране!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки