Прокуратурата вика световни експерти да оценяват колекцията на Васил Божков


Прокуратурата вика световни експерти да оценяват колекцията на Васил Божков
Снимка: Прокуратура на РБългария
05 Ноември 2020, Четвъртък


Иззетите предмети, общо 6778 броя, притежаващи белези на движими културни ценности, към момента се съхраняват в Националния исторически музей

Автор: Десант

Специализирана прокуратура ще поиска съдействие от учени и независими специалисти с международно признание в областта на археологията, на които да възложи изготвянето на експертни оценки на иззетите от сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ" ЕООД в София предмети с белезите на културно-исторически ценности.

Иззетите предмети, общо 6778 броя, притежаващи белези на движими културни ценности, към момента се съхраняват в Националния исторически музей при спазване на утвърдените правила и при осигурена охрана от органите на МВР.

С оглед обективната и неоспорима оценка на иззетите предмети, които според обвинението са незаконно придобити и държани от обвиняемия В.Б., Специализирана прокуратура започва разговори с водещи археолози от Федерална Република Германия, Република Италия и други страни членки на Европейския съюз. Те ще имат за задача да установят актуалния статут, културно-историческата и финансова стойност на иззетите по делото веществени доказателства, притежаващи белезите на движими културни ценности.

Предвид упорито разпространявани в публичното пространство неверни твърдения, относно иззетите от помещенията в сградата на ул. „Московска" №43 предмети, както и с цел осигуряване на прозрачност на дейността на Специализирана прокуратура, наблюдаващите делото прокурори, съгласно чл. 198 от НПК, дадоха разрешение за публикуване на видеоматериал и снимки на иззети веществени доказателства, съхранявани в НИМ.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки