Проф. Пламен Павлов е предложен за награждаване с орден „Св. св. Кирил и Методий“


Проф. Пламен Павлов е предложен за награждаване с орден „Св. св. Кирил и Методий“
Снимка: Архив Десант
04 Ноември 2020, Сряда


Отличието е за неговите заслуги в областта на образованието и популяризирането на българската история

Автор: Десант

Министерският съвет дава предложение на президента на Република България за награждаване на проф. Пламен Павлов с орден „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен, за неговите заслуги в областта на образованието и популяризирането на българската история.

Пламен Павлов е роден е на 12 юли 1958 г. в село Пейчиново, област Русе, в семейство на учители. През 1982 г. завършва история във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. От 1984 г. е преподавател по история на Византия и балканските държави през периода IV - XV век в същия университет. От 1995 г. заема академичната длъжност „доцент“, а през 2012 г. придобива научната степен „професор“.

Проф. Павлов е автор или съавтор на повече от 400 статии, студии, книги, учебници, енциклопедии, публицистика, поезия, сред които са „Кратка история на българския народ“, „Залезът на Първото българско царство“, „Българската писменост - европейски феномен“, „Забравеното Средновековие“. Той развива активна общественополезна дейност, като участва в различни форуми и изяви на български общности в чужбина.

Проф. Пламен Павлов е инициатор и участник в създаването на различни научни, културни и обществени проекти - серията от международни научни конференции и издания „Българите в Северното Причерноморие“ (от 1992 г.), издигането на паметници на кан Кубрат при с. Мала Перешчепина до Полтава, Украйна (2001 г.), на Св. Св. Кирил и Методий в Микулчице в Чехия (2009 г.), и други. Той е инициатор за създаването на наградата „Света Злата Мъгленска“ за българка на годината от общностите в чужбина (2009 г.), и на други начинания, насочени към утвърждаването на единството на българската нация.

В периода 1998 - 2002 г. е председател на Държавната агенция за българите в чужбина, а през 2018 г. е обявен за почетен гражданин на град Велико Търново. В същата година е избран за председател на Фондация „Васил Левски“.

Проф. Павлов е член е на редколегиите и редактор на редица научни издания. Сценарист и консултант на документални филми, посветени на българското минало и съдбата на българите в чужбина. През 2018 и 2019 г. се включва в инициирания от проф. Николай Овчаров проект „Мисия България“, заедно с когото изнасят лекции за българското културно-историческо наследство пред учени, студенти, дипломати и представители на българските общности в над десет държави от Европа и Азия.

Водещ е на предаването „Час по България" на телевизия СКАТ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки